Stotine hiljada Kolumbijaca protestovalo je juče u Bogoti zbog sve većeg broja otmica i građanskih sukoba koji traju najmanje 44 godine. Demonstranti su održali niz marševa u prestonici i drugim gradovima Kolumbije tražeći oslobađanje više od 3.000 ljudi, koje različite grupe drže kao taoce.

Stotine hiljada Kolumbijaca protestovalo je juče u Bogoti zbog sve većeg broja otmica i građanskih sukoba koji traju najmanje 44 godine. Demonstranti su održali niz marševa u prestonici i drugim gradovima Kolumbije tražeći oslobađanje više od 3.000 ljudi, koje različite grupe drže kao taoce. Masovna okupljanja viđena su kao retka prilika nacionalnog jedinstva. Pozivi za mir podstaknuti su ubistvom nekoliko političara 11. juna koje su kao taoce držali pripadnici levog krila Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (Farc). Predsednik Alavaro Uribe optužio je pobunjenike za ubistva ljudi u krvavim obračunima. Demonstranti su preplavili ulice mnogih gradova Kolumbije tražeći „momentalnu bezuslovnu slobodu“ za ljude koje gerilci, paramilitarne grupe i kriminalne bande drže kao taoce.
Kinšasa – Predsednik Konga Denis Sasu-Ngueso javno je osudio istragu koju je protiv njega i predsednika Gabona Omara Bongoa Ondimbe pokrenula Francuska, na inicijativu tri različite grupacije koje optužuju dvojicu lidera da su svoje posede u Francuskoj platili novcem iz državnih fondova. Prva od te tri grupacije pod nazivom Survi uputila je kritike na račun Francuske zbog podrške koju je u prošlosti pružala afričkim diktatorima, druga je Šerpa, međunarodna mreža pravnih stručnjaka, dok je treća Federacija Kongoanaca iz dijaspore. U te sporne posede spadaju i stanovi koje u prestižnim pariskim kvartovima i na jugu Francuske poseduju članovi Nguesove porodice. Predsednik Nguese nazvao je ove optužbe“rasističkim i kolonijalističkim“.
Bangkok – Vojna komisija Tajlanda odobrila je juče konačnu verziju Nacrta novog Ustava Tajlanda, deset meseci nakon što je vojska proterala s vlasti bivšeg premijera Taksina Šinavatru. O ustav, za koji analitičari kažu da ima za cilj da smanji ovlašćenja premijera, građani će odlučivati na nacionalnom referendumu. Ukoliko bude usvojen, ustav će popločati put za održavanje izbora krajem godine. Kopija dokumenta tajlandskog 17. ustava za 75 godina biće distribuirano svakom domaćinstvu uoči referenduma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari