Afrički lideri juče su okončali trodnevni samit u glavnom gradu Gane, bez postizanja sporazuma povodom pitanja kako uspostaviti jednu vladu za čitav kontinent. Libija je rekla da želi da vlada bude odmah oformljena, dok se lideri ostalih zemalja zalažu za postepenu integraciju regionalnih blokova.

Afrički lideri juče su okončali trodnevni samit u glavnom gradu Gane, bez postizanja sporazuma povodom pitanja kako uspostaviti jednu vladu za čitav kontinent. Libija je rekla da želi da vlada bude odmah oformljena, dok se lideri ostalih zemalja zalažu za postepenu integraciju regionalnih blokova. Predsedavajući Afričkom unijom (AU) i predsednik Gane Džon Kufuor rekao je da samit u Akri nije izrodio ni pobednike ni gubitnike. Afrički lideri su se saglasili povodom uspostavljanja komiteta koji će odrediti smernice i vremenski okvir za uspostavljanje ujedinjene vlade.
Dopisnik BBC u Akri Vil Ros rekao je da ljudi neće biti iznenađeni ishodom devetog samita AU, jer je neposredno formiranje takve vlade uvek delovalo kao potpuno nerealan predlog. Libijski vođa Muamer el Gadafi, koji je pozvao na momentalno uspostavljanje jedinstvene vlade, spoljne politike i vojske, napustio je samit pre njegovog oficijalnog završetka. „Sastali smo se da razgovaramo o zajedničkoj perspektivi i viziji o realizaciji ujedinjene vlade,“ rekao je Kufuor. „Povodom tog pitanja nije bilo nesuglasica i to treba da bude jasno narodu Afrike koji čeka na ishod debate“, dodao je on.
Samit je, ipak, otkrio različite stavove povodom ideje političkog ujedinjenja Afrike. Predsednik Ugande Joveri Museveni objasnio je da on podržava ekonomsku integraciju, ali je dodao da je Afrika suviše raznolika za jednu vladu. „Politički, trebalo bi da se ujedinjujemo samo s ljudima koji su nam ili slični, ili kompatibilni“, rekao je Museveni. Senegal, jedna od zemalja Afrike s najstabilnijom demokratijom, podržao je Gadafijev predlog za momentalno formiranje panafričke vlade.
Zvaničnici EU koji su prisustvovali samitu apelovali su na bližu saradnju dva kontinenta posebno u sferi bezbednosti i migracija. Predsednik Evropske komisije Hose Manuel Baroso rekao je da bi migracija trebalo da predstavlja osnov za napredak, a ne ljudsku tragediju.
London – Nekoliko meseci pre neuspelih bombaških napada u Britaniji za koje je okrivljeno nekoliko doktora iz inostranstva, britanski sveštenik kaže da mu je šef Al Kaide izdao tajno upozorenje u kojem je pisalo: „Oni koji vas leče oni će vas i ubiti“ .
Endrju Vajt, visoki britanski sveštenik koji radi u Bagdadu, izjavio je juče da se 18. aprila sastao s liderom Al Kaide i sunitskim muslimanskim plemenskim i religioznim liderima u jordanskoj prestonici Amanu. On je rekao da ga je šef Al Kaide tokom sastanka upozorio na nekoliko napada u Britaniji.
Vajt, koji vodi jedinu anglikansku parohiju u Bagdadu, izjavio je da tada nije razumeo značaj tih pretnji. Uprkos tome, prosledio je tada britanskom Forin ofisu upozorenje. On je dodao da tada nije ni sumnjao da bi lekari mogli da budu umešani u bombaške napade.
Premijer Britanije Gordon Braun je u međuvremenu saopštio da će vlada produžiti naredbu o detaljnoj proveri imigranata prilikom njihovog zaposlenja na visokokvalifikovanim radnim mestima kao što je mesto lekara. Vlasti će takođe proveriti britansku nacionalnu zdravstvenu službu u kojoj je bilo zaposleno svih osam lekara koji su u zatvoru.
Visoki američki zvaničnik za kontraterorizam izjavio je da niko od osmoro osumnjičenih lekara nije bio na američkoj listi potencijalnih terorista. Među osumnjičenima su doktori iz Iraka, dvojica su iz Indije, zatim iz Libana i Jordana. Drugi lekar i student medicine su sa Bliskog Istoka, moguće iz Saudijske Arabije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari