Američki demokrata Barak Obama vodi u odnosu na svoju rivalku Hilari Klinton u borbi za prikupljanje novčanih sredstava za kampanju za predsednika SAD. Senator iz Ilinoisa prikupio je 32.5 miliona dolara u periodu od aprila do juna, što je rekord za jednog demokratskog kandidata, saopšteno je iz njegovog tima.

Američki demokrata Barak Obama vodi u odnosu na svoju rivalku Hilari Klinton u borbi za prikupljanje novčanih sredstava za kampanju za predsednika SAD. Senator iz Ilinoisa prikupio je 32.5 miliona dolara u periodu od aprila do juna, što je rekord za jednog demokratskog kandidata, saopšteno je iz njegovog tima. Obama je ukupno prikupio 55.7 miliona dolara.
Klintonova, čiji je tim saopštio da je ona prikupila 27 miliona dolara u istom periodu, još vodi u istraživanjima javnog mnjenja. Bivši senator Džon Edvards izjavio je da je prikupio devet miliona dolara od ukupno 100.000 donatora. Drugi demokratski kandidati Bil Ričardson i Kristofer Dod sakupili su sedam i 3.25 miliona dolara.
Republikanski kandidati još nisu saopštili svoje fondove za drugi kvartal, ali se očekuje da će to učiniti do 15. jula kada je krajnji rok, saopštila je Federalna izborna komisija. Obama je saopštio da je dobio najmanje 154.000 priloga za poslednji period, tako da je ukupan broj njegovih donatora za prvu polovinu ove godine dostigao 258.000.
Johanesburg – Južnoafrički predsednik Tabo Mbeki izrazio je želju da zadrži delimičnu moć, pošto za dve godine napusti predsedničku funkciju, time što bi ostao lider vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANK). Ali, Mbeki se suočava s jakom opozicijom rivala u okviru partije koja će krajem godine održati izbore za novog lidera. Njemu je ustavom zabranjeno da se treći put kandiduje za predsednika, kada napusti funkciju 2009, ali mu nije zabranjeno da ostane lider ANK. Vladajuća partija ANK je ubedljivom većinom pobeđivala na svim izborima od 1994. Mbeki je u nedelju izjavio da će se povući s funkcije partijskog lidera ukoliko članovi partije to budu želeli, ali je rekao da je spreman da i dalje ostane na njenom čelu. Politička prepirka povodom budućeg lidera, tokom sastanka ANK za vikend, završena je kompromisom da je bolje da se na čelu vladajuće partije i države nalazi jedna osoba. Potencijalni kandidat Jakob Zuma, bivši zamenik predsednika i lidera partije, izjavio je da se ne slaže s „dva centra moći.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari