Odgovornost za otmicu šestorice Rusa u Nigeriji preuzela je juče lokalna banda, koja je, istovremeno zatražila otkup od skoro 500.000 dolara. Rusi, zaposleni u nigerijskoj firmi Alscon, koja pripada ruskom „Rusalu“, oteti su početkom juna, zajedno sa nekim drugim licima. Otmičari su vladi i „Rusalu“ izneli osam uslova pod kojima će pustiti taoce.

Odgovornost za otmicu šestorice Rusa u Nigeriji preuzela je juče lokalna banda, koja je, istovremeno zatražila otkup od skoro 500.000 dolara. Rusi, zaposleni u nigerijskoj firmi Alscon, koja pripada ruskom „Rusalu“, oteti su početkom juna, zajedno sa nekim drugim licima. Otmičari su vladi i „Rusalu“ izneli osam uslova pod kojima će pustiti taoce. Među njima su i zahtevi za poboljšanjem uslova rada u toj firmi, isplata zaostalih zarada (oko 80.000 dolara) I finansijskih obaveza prema otpuštenim radnicima u visini od 112.000 dolara. Interfaks prenosi da su lokalne vlasti savetovale „Rusalu“ da ne vodi direktne pregovore sa otmičarima i obećale su brzo oslobađanje talaca.
Lokerbi – Čoveku povezanom sa bombaškim napadom u Lokerbiju data je mogućnost da uloži i drugu žalbu. Abdelbaset Ali Moham,ed al Megrahi je u zatvoru zbog zločina 1998. i stradanja 270 osoba kada je avion Panp-am 103 eksplodirao iznad škotskog grada. Škotska komisija koja preispituje kriminalne slučajeve, a koja istražuje Megrahijev slučaj od 2003. predložila je mogućnost ulaganja i druge žalbe. Izvršni šef komisije Žerard Sinlar izjavio je da je ovo „najduži, najskuplji i pojedinačno najsloženiji slučaj koji smo ikada istraživali i imali pred sobom“. Postoje četiri razloga koja su nas nagnala da slučaj vratimo na sud. Oni uključuju „opravdanost“ sudske presude, dodatne dokaze, nove dokaze i „druge dokaze“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari