Visoki lider Hamasa u Gazi saopštio je juče da taj pokret želi da održi razgovore sa Fatahom kako bi se obustavilo širenje podela na palestinskim teritorijama. „Mislimo da su pregovori sa Fatahom jedini način za rešenje tog problema“, izjavio je Sami Abu Zuri, portparol i uticajna ličnost u pokretu Hamas.

Visoki lider Hamasa u Gazi saopštio je juče da taj pokret želi da održi razgovore sa Fatahom kako bi se obustavilo širenje podela na palestinskim teritorijama. „Mislimo da su pregovori sa Fatahom jedini način za rešenje tog problema“, izjavio je Sami Abu Zuri, portparol i uticajna ličnost u pokretu Hamas. On je, međutim, odbacio vladu predsednika Mahmuda Abasa uspostavljenju na Zapadnoj obali kao nelegitimnu i ukazao da Hamas neće biti spreman da učestvuje na prevremenim izborima. Ali Badvan, palestinski ekonomista u Gazi, izjavio je da se Hamas prvobitno borio za sticanje većeg udela u kontroli nad bezbednosnim službama. „Ali Hamas je sada upao u klopku. Oni su sami sebe izolovali. Međunarodna zajednica i Izrael izvukli su veće koristi i sada imaju veće šanse da zgnječe Hamas“.
Kabul – Talibani u Avganistanu promenili su svoje taktike ka sprovođenje što više napada u prestonici Kabulu, izjavio je juče portparol militantne grupe. Portparol Zabijulah Mudžahed, izjavio je da su se Talibani povratili nakon što su se neki pripadnici NATO infiltrirali u grupu i ubili neke od njihovih lidera. Mudžahed je izjavio da je Kabul sledeće meta Talibana. „Istina je da pojačavamo pritisak na Kabul jer je on prestonica i strane trupe su koncentrisane u njemu“, izjavio je Mudžahed. On je dodao da je cilj talibana „nezavisna i slobodna zemlja“ i da će oni ponoviti iste taktike koje koriste pobunjenici u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari