Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev raspustio je juče parlament i sazvao prevremene izbore u zemlji, potez koji je opozicija nazvala manevrom kako bi predsednik što jače stegnuo vlast u zemlji. Nazarbajev je u saopštenju koje je pročitano na televiziji izjavio da će prevremeni izbori biti održani u avgustu i da je to u „skladu sa razvojnim potrebama zemlje“.

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev raspustio je juče parlament i sazvao prevremene izbore u zemlji, potez koji je opozicija nazvala manevrom kako bi predsednik što jače stegnuo vlast u zemlji. Nazarbajev je u saopštenju koje je pročitano na televiziji izjavio da će prevremeni izbori biti održani u avgustu i da je to u „skladu sa razvojnim potrebama zemlje“. Održavanje prevremenih izbora, međutim, mnogi vide kao napore Nazarbajeva da održi kontrolu nad parlamentom, ostavljajući tako opoziciji malo vremena za kampanju.
U sličnom potezu prošle godine u cilju obezbeđivanja jače podrške Nazarbajev je pripojio svoju Nur Otan partiju i partiju Asar, koju predvodi njegova kćerka Dariga. „Ovo je dugo očekivani potez“, izjavio je Oraz Zandosov, kopredsednik partije Nagiz Ak Zol. On je dodao da će se njegova partija verovatno pripojiti nacionalnoj Socijaldemokratskoj partiji kako bi formirali ujedinjeni opozicioni pokret. Nazarbajev vlada ovom naftom bogatom zemljom već 17 godina i nedavno je potpisao ustavne amandmane koji mu omogućavaju da zatraži reizbor 2012, kao i na svakim narednim izborima.
Kolombo – U sukobima vojske i tamilskih tigrova na severu i istoku Sri Lanke poginula su 44 pobunjenika i uništena tri njihova kampa oko poslednjeg uporišta tamilskih tigrova na istoku zemlje, saopštila je juče vojska. Tokom noći vojska je izvela akciju u istočnoj oblasti Topigala, gde je uništila tri manja pobunjenička kampa, a u sukobima je poginulo oko 30 gerilaca, rekao je portparol vojske Sri Lanke. Tamilski tigrovi imaju svoja uporišta uglavnom na severu zemlje, dok se njihova poslednja baza na istoku nalazi u oblasti Topigala. Vojska pokušava da dođe do poslednjeg istočnog uporišta pobunjenika, uništavajući prvo manje okolne kampove. U odvojena tri sukoba vojske Sri Lanke i tamilskih tigrova juče je poginulo još 11 gerilaca, saopštila je vojska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari