Izraelske vlasti planiraju izgradnju tri nova jevrejska naselja u Istočnom Jerusalimu, oblasti koja se prema međunarodnom zakonu posmatra kao okupirana teritorija. Plan podrazumeva izgradnju oko 20.000 domova. Palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je da je plan narušio napore na ponovnom otpočinjanju mirovnih pregovora.

Izraelske vlasti planiraju izgradnju tri nova jevrejska naselja u Istočnom Jerusalimu, oblasti koja se prema međunarodnom zakonu posmatra kao okupirana teritorija. Plan podrazumeva izgradnju oko 20.000 domova. Palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je da je plan narušio napore na ponovnom otpočinjanju mirovnih pregovora. On je dodao da je Izrael mogao da bira između naselja i mira, ali ne i oboje.
Nju Delhi – Širom Indije juče su održane ceremonije kojima je obeleženo 150 godina od ustanka Indijaca protiv Britanaca. Stotine igrača odevenih u nošnje veselih boja izveli su nekoliko tačaka koje su ih podsetile na ustanak iz 1857. Premijer Manmohan Sing rekao je masi okupljenih građana da je revolt „bio sjajan primer nacionalnog jedinstva zemlje“. Plesni ansambli su pred mnogobrojnom publikom svojim tačkama dočarali scene iz ustanka. „Naš rat za nezavisnost bio je zasnovan na jedinstvu različitosti i danas se naša država bazira na tom jedinstvu. „To je naša snaga i sudbina“, izjavio je premijer.
Vašington – Bela kuća apelovala je na Iran da sarađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) posle izveštaja da je Teheran zabranio inspektorima te agencije da nenajavljeno posete nuklearno postrojenje u Natancu. „Vršimo pritisak na Iran da sarađuje s IAEA i da poštuje rezolucije Saveta bezbednosti UN“, rekao je portparol Bele kuće Gordon Džondro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari