SAD su juče izjavile da očekuju da Sudan dokaže svoju angažovanost u cilju jačanja mirovnih snaga UN u Darfuru u narednih nekoliko nedelja. Zamenik američkog državnog sekretara Džon Negroponte izjavio je da Sudanu ističe vreme i da bi trebalo što pre da deluje. Vašington je, dakle, kao rezultat nesaradnje sudanske vlade postavio ultimatum toj zemlji koja treba da preduzme korake u cilju okončanja nasilja ili će se suočiti s budućim jednostranim i međunarodnim sankcijama.

SAD su juče izjavile da očekuju da Sudan dokaže svoju angažovanost u cilju jačanja mirovnih snaga UN u Darfuru u narednih nekoliko nedelja. Zamenik američkog državnog sekretara Džon Negroponte izjavio je da Sudanu ističe vreme i da bi trebalo što pre da deluje. Vašington je, dakle, kao rezultat nesaradnje sudanske vlade postavio ultimatum toj zemlji koja treba da preduzme korake u cilju okončanja nasilja ili će se suočiti s budućim jednostranim i međunarodnim sankcijama. Negroponte je unapred izrazio sumnju da će se sudanski predsednik Al Bašir povinovati zahtevima jer, prema njegovim rečima, nedavni razgovori s predsednikom Sudana nisu bili ohrabrujući. Negroponte je optužio sudanskog predsednika Al Bašira jer uporno nastavlja da stvara prepreke umesto da ih uklanja. Bušova administracija dala je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu kratak rok da ubedi Sudan da sarađuje pre nego što se odluče na uvođenje novih sankcija. Među kaznenim merama koje se razmatraju jeste, između ostalog, i embargo na oružje na celu zemlju i dodavanje četiri imena na listu pojedinaca iz redova vlade, milicije i pobunjenika kojima bi bila zabranjena putovanja i zamrznuti računi. Kompanije i institucije takođe bi mogle da budu uključene.
Adis Abeba – Najmanje 74 osobe ubijene su juče u napadu naoružanih osoba na naftna postrojenja u istočnoj Etiopiji kojima upravlja kineska kompanija, rekli su predstavnici te kompanije i kineske ambasade u Adis Abebi. Kineska agencija Sinhua je, pozivajući se na izvore u toj kompaniji, javila da je oko 200 naoružanih osoba napalo naftna postrojenja Džungjuana u Aboleu, malom gradu u zapadnoj etiopskoj državi Somali. Napadači su nakratko preuzeli kontrolu nad naftnim poljima posle sukoba s više od 100 etiopskih vojnika koji obezbeđuju to područje, javila je Sinhua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari