Istražitelji ruske bezbednosne agencije saslušali su juče opozicionog lidera Garija Kasparova, samo nekoliko dana pošto je policija razbila masovne antivladine demonstracije u Moskvi i Sankt Peterburgu. Kasparov je izjavio da su ga istražitelji iz Federalne službe bezbednosti (FSB) pitali za nedavne izjave koje je dao za jednu radio stanicu i za članke u listovima koje je objavila njegova opoziciona grupa Ujedinjeni građanski front apelujući na ljude da prisustvuju demonstracijama.

Istražitelji ruske bezbednosne agencije saslušali su juče opozicionog lidera Garija Kasparova, samo nekoliko dana pošto je policija razbila masovne antivladine demonstracije u Moskvi i Sankt Peterburgu. Kasparov je izjavio da su ga istražitelji iz Federalne službe bezbednosti (FSB) pitali za nedavne izjave koje je dao za jednu radio stanicu i za članke u listovima koje je objavila njegova opoziciona grupa Ujedinjeni građanski front apelujući na ljude da prisustvuju demonstracijama. „Oni tragaju za nekim ekstremističkim saopštenjima ili znacima ekstremističkih aktivnosti“, izjavio je bivši šampion u šahu koji je proveo gotovo četiri sata na saslušanju u prostorijama FSB na trgu Labjanka u Moskvi. „Ovo je potpuno neosnovano. Sve naše izjave imale su za cilj miran napredak“, dodao je on.
Mogadiš – U prestonici Somalije juče su obnovljeni sukobi uprkos upozorenjima UN o humanitarnoj katastrofi. „Moju kuću su srušili minobacači etiopskih trupa“, izjavio je stanovnika Isa Gedi za BBC. „Jedan od mojih sinova je ubijen“, izjavio je on u telefonskom razgovoru. Jedino borci i muškarci koji čuvaju imovinu ostali su u gradu, dok su žene i deca odavno napustili mesto, naveli su humanitarni radnici. Više od 200.000 ljudi napustilo je svoje domove od kada su etiopijske trupe ušle u Somaliju u decembru prošle godine. Mnogim ljudima nedostaju hrana i voda, dok je na stotine već umrlo od kolere i dijareje, izjavio je humanitarni koordinator UN Erik Laroč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari