Državno tužilaštvo Rusije uputilo je britanskim vlastima zahtev za ekstradiciju ruskog biznismena Borisa Berezovskog zbog poziva na nasilnu smenu vlasti u Rusiji, saopštio je ruski državni tužilac Jurij Čajka. Protiv Berezovskog je prošle nedelje podignuta krivična prijava za pokušaj „nasilne smene vlasti“ zbog njegovih izjava u intervjuu londonskom Gardijanu.

Državno tužilaštvo Rusije uputilo je britanskim vlastima zahtev za ekstradiciju ruskog biznismena Borisa Berezovskog zbog poziva na nasilnu smenu vlasti u Rusiji, saopštio je ruski državni tužilac Jurij Čajka. Protiv Berezovskog je prošle nedelje podignuta krivična prijava za pokušaj „nasilne smene vlasti“ zbog njegovih izjava u intervjuu londonskom Gardijanu. Ruski biznismen, koji u Britaniji ima status političkog emigranta, izjavio je da finansira svoje pristalice koje pripremaju prevrat u Rusiji. „Moramo da upotrebimo silu kako bismo promenili ovaj režim. Promena ovog režima nije moguća demokratskim sredstvima. Ne može biti promene bez sile, pritiska“, rekao je za Berezovski.
Vašington – Demokrate Hilari Klinton i Barak Obama popeli su se na vrh u borbi za prikupljanje novčanih sredstava za kampanju za predsedničke izbore. Hilari Klinton ima više u banci, zajedno s 31 milionom dolara koje obezbeđuje Bela kuća, ali to uključuje i novac prebačen iz njene kampanje u Senatu. Barak Obama pokazao se sposobnim u prikupljanju novčanih sredstava. Brojke pokazuju da su demokratski kandidati kao grupa sakupili osam na svakih pet dolara republikanca. Iz tima za kampanju Klintonove saopšteno je da je njena ukupna prikupljena suma u prvom kvartalu najviša od bilo kojeg drugog kandidata. U 31 milion dolara uračunato je 26 miliona donacija i 10 miliona koji su prebačeni iz njene kampanje u Senatu, minus pet miliona potrošnje. Menadžer kampanje Hilari Klinton Peti Solis Dojl izjavila je: „Ove brojke ukazuju na ogromnu podršku senatorki Klinton. Barak Obama sakupio je 25.8 miliona dolara, ali jedan milion čine osnovne donacije. Analitičari kažu da je to velika suma za jednog političkog početnika. Obamine finansije pokazuju „želju za drugačijom vrstom politike“, izjavio je Peni Pricker iz njegovog tima za kampanju.
Bagdad – Šiitski sveštenik Moktada Al Sadr naredio je juče šestorici ministara iz redova svog pokreta da napuste vladu u znak protesta zbog odbijanja premijera Nurija Al Malikija da utvrdi rok za povlačenje američkih trupa iz Iraka. Sadrov narodni pokret ima šest ministarstava i četvrtinu poslaničkih mesta u Malikijevoj Koaliciji šiitskih islamističkih partija. „Premijer mora da izražava želju iračkog naroda. Milioni Iračana zatražili su na demonstracijama određivanje roka povlačenja. Primetili smo da premijerov odgovor nije odrazio volju naroda“, pročitao je novinarima Sadrovo saopštenje šef njegovog bloka Nasar Al Rubaje.
Kartum – Sudanski ministar inostranih poslova Lam Akol izjavio je juče da će više od 3.000 trupa UN dobiti dozvolu da uđu u Darfur. Očigledan preokret u mišljenju Sudana usledio je posle nekoliko meseci međunarodnih pritisaka, ali i dalje nema konačne potvrde UN. Akol je na konferenciji za novinare izjavio da je Sudan sada u potpunosti prihvatio drugu fazu plana UN o davanju podrške za 7.000 snaga Afričke unije (AU) koje su raspoređene u Sudanu. Na osnovu plana, borbeni helikopteri UN i naoružano osoblje biće raspoređeni u Sudanu u cilju pomoći snagama AU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari