Donji dom ruskog parlamenta Duma upozorila je juče da bi moglo da dođe do nove „trke u naoružanju“ ako Vašington instalira antiraketni štit u istočnoj Evropi. „Takve odluke doprinose da već danas dođe do podela u Evropi i do nove trke u naoružanju“, poručili su ruski poslanici u deklaraciji koja je usvojena jednoglasno.

Donji dom ruskog parlamenta Duma upozorila je juče da bi moglo da dođe do nove „trke u naoružanju“ ako Vašington instalira antiraketni štit u istočnoj Evropi. „Takve odluke doprinose da već danas dođe do podela u Evropi i do nove trke u naoružanju“, poručili su ruski poslanici u deklaraciji koja je usvojena jednoglasno. Odluka SAD da instalira antiraketni štit u Poljskoj i Češkoj „nema nikakvog smisla u kontekstu borbe protiv potencijalnih ili izmišljenih pretnji od strane određenih država na Bliskom i Dalekom istoku“, navodi se u deklaraciji. Plan SAD pokazuje da „NATO ne može da uzme u obzir mišljenje svojih zemalja članica“ i „dovodi u pitanje mogućnost konstruktivne saradnje u domenu antiraketne odbrane u okviru Saveta Rusija-NATO“, dodaje se u dokumentu.
Prag – Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda juče je saopštio da je u Bagdadu pronađeno telo novinarke tog radija Hamaile Halaf, koja je poslednji put viđena u utorak. Telo novinarke je pronađeno juče u zapadnom delu Bagdada, rekla je portparolka radija Ana Rausova i dodala da je Halafovoj pucano u glavu. Hamail Halaf (50) radila je od 2004. kao novinarka radija Slobodni Irak, arapskog servisa radija Slobodna Evropa. Rausova je rekla da policija istražuje smrt iračke novinarke. „Gospođa Hamail je bila hrabra novinarka koja je želela najbolje svojoj zemlji i verovala da narod Iraka zaslužuje mirnu i prosperitetnu budućnost“, saopštio je predsednik radija Džefri Džedmajn.
Vašington – Američki potpredsednik Dik Čejni optužio je juče predsednicu Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi za „loše ponašanje“ tokom turneje po Bliskom istoku. „Predsednik je taj koji vodi spoljnu politiku, a ne predsednik Predstavničkog doma“, rekao je Čejni u intervjuu radiju Raš Limbog. Pelosi je u sredu posetila Damask, i pored protivljenja Bele kuće, sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu prenela da je Izrael spreman da pregovara sa Sirijom. To je podstaklo izraelskog premijera Ehuda Olmerta da naglasi da je Jerusalim spreman da razgovara pod uslovom da Sirija „prekine sa podrškom terorističkim grupama“. Čejni je, ukazujući na reakciju Izraela, rekao da je očigledno da Olmert nije ovlastio Pelosijevu da prenese poruku Asadu. „To nije bila poruka i nije imalo smisla što je ona nagovestila da će se pregovori nastaviti iako Sirijci ne prestaju da se predstavljaju kao glavna država-sponzor terorizma“, rekao je Čejni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari