Etiopski ratni helikopteri otvorili su juče vatru na pijacu blizu uporišta pobunjenika na jugu somalijske prestonice Mogadiša. Dopisnici su javili da se stotine naoružanih pobunjenika sukobili sa etiopskim trupama. Portparol vlade Mohamed Mohamud Huseina kaže da je ovo ustvari početak trodnevne operacije u cilju uspostavljanja reda u zemlji.

Etiopski ratni helikopteri otvorili su juče vatru na pijacu blizu uporišta pobunjenika na jugu somalijske prestonice Mogadiša. Dopisnici su javili da se stotine naoružanih pobunjenika sukobili sa etiopskim trupama. Portparol vlade Mohamed Mohamud Huseina kaže da je ovo ustvari početak trodnevne operacije u cilju uspostavljanja reda u zemlji. U međuvremenu, Etiopija je saopštila da se dve trećine njenih trupa povuklo iz Somalije. Premijer Etiopije Meles Zenavi rekao je pred parlamentom da bi ostale trupe koje su raspoređene u cilju podrške privremenoj somalijskoj vladi trebalo da uskorio napuste tu zemlju uz konsultovanje Afričke unije. Etiopske trupe pomogle su uspostavljanju vlade prošlog decembra ali su postepeno predavale odgovornost u ruke snaga Afričke unije koje su raspoređene u Mogadiš ovoga meseca u cilju pokušaja da uspostave stabilnost u gradu. Više od 1.700 trupa Ugande nalaze se u Mogadišu. Južni dio Mogadiša poprište najgorih sukoba postala je „zabranjena“ zona. UN su procenile da je više od 40.000 ljudi napustilo Mogadiš od februara.
Njujork – Savet bezbednosti UN ukinuo je u sredu poslednje sankcije Ruandi koje su obuhvatale embargo na uvoz oružja. Ukidanje poslednjih sankcija zavedenih posle genocida 1994, omogućeno je, kako je navedeno, „pozitivnim razvojem u toj zemlji i regionu“. Svih 15 članica Saveta bezbednosti UN je glasalo za ukidanje embarga. Savet bezbednosti je doneo takvu odluku s obzirom na „pozitivan razvoj“ u Ruandi i regionu, a „posebno zbog potpisivanja Pakta o bezbednosti, stabilizaciji i razvoju“ u regionu, u decembru 2006. Od nekadašnjeg embarga su ostale samo odredbe o zabrani snabdevanja oružjem nelegalnih oružanih grupa koje se još nalaze u tom regionu.
Vašington – SAD treba da se vrate međunarodnim pregovorima o klimatskim promenama, navodi se u rezoluciji koju je sinoć usvojio jedan komitet Senata SAD. Dvojica uglednih senatora koji su predložili rezoluciju, demokrata Džozef Bajden i republikanac Dik Lugar, navode da je to prva rezolucija o promeni klime usvojena u nekom od komiteta novog saziva Kongresa. Bajden i Lugar su članovi senatovog Komiteta za međunarodne odnose koji je Senatu poslao rezoluciju na glasanje.
Dokument je jedan u nizu koje Kongres razmatra u cilju smanjenja emisije ugljen-dioksida i drugih gasova koji doprinose „efektu staklene bašte“. Demokrate ocenjuju da nije sigurno da će zakon o klimatskim promenama biti usvojen u Predstavničkom domu. Senat i Predstavnički dom razmatraju da li da uvedu ograničenja na emisiju ugljen-dioksida u atmosferu. Administracija američkog predsednika Džordža Buša protivi se protokolu iz Kjota, usvojenog 1997. koji zahteva od 35 najrazvijenijih industrijskih zemalja da smanje emisije gasova koji doprinose zagrevanju planete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari