Pripadnici snaga NATO ubili su juče 38 talibanskih pobunjenika u dva odvojena napada u južnom delu Avganistana, saopštila je lokalna policija. Uz pomoć vazduhoplovstva snage NATO napale su dva talibanska uporišta u provinciji Helmand koja važi za najvećeg svetskog proizvođača heroina.

Pripadnici snaga NATO ubili su juče 38 talibanskih pobunjenika u dva odvojena napada u južnom delu Avganistana, saopštila je lokalna policija. Uz pomoć vazduhoplovstva snage NATO napale su dva talibanska uporišta u provinciji Helmand koja važi za najvećeg svetskog proizvođača heroina. „Ukupno 11 talibana ubijeno je u jednom napadu, a u drugom 27. Niko od pripadnika NATO nije stradao“, dodala je lokalna policija.
Islamabad – Pakistan je juče treći put testirao krstareću raketu s nuklearnim kapacitetom, saopštila je vojska te zemlje. Kako prenose strane agencije, raketa tipa Hatf VII Babur ima domet do 700 kilometara i može da bude opremljena raznim vrstama punjenja, uključujući i nuklearno, navodi se u saopštenju. „Podaci leta rakete zadovoljavaju tehničke parametre“, navela je pakistanska vojska i dodala da raketa nisko leti, čime može da izbegne radare. Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je čestitao naučnicima i inženjerima na „veoma uspešnom testiranju“. Prethodni testovi iste rakete izvršeni su 2005. i 2006.
Vašington – Argentinske vlasti su tokom nedavne turneje američkog predsednika Džordža Buša u Latinskoj Americi zabranile sletanje i preletanje američkog transportnog aviona C-5 Galaksi koji je bio u Bušovoj pratnji. Sekretarijat američkog ratnog vazduhoplovstva saopštio je da argentinske vlasti nisu želele da daju odobrenje za sletanja aviona transportera zbog straha da bi džinovska letelica mogla da se pokvari i zakrči aerodrom. „To je stvarno šamar našem Ratnom vazduhoplovstvu“, izjavio je zvaničnik Sekretarijata Majkl Vajn pred komisijom američkog Senata koja razmatra budžet za ratno vazduhoplovstvo za 2008. godinu. Predviđeno je da taj budžet iznosi više od 110 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari