Žestoki sukobi između stranih pobunjenika i lokalnih plemena na severu Pakistana dogodili su se u proteklih nekoliko dana, kada je ubijeno 106 osoba, saopštili su vladini i bezbednosti zvaničnici. Među ubijenima je i 78 uzbekistanskih i 28 lokalnih pobunjenika, izjavili su zvaničnici.

Žestoki sukobi između stranih pobunjenika i lokalnih plemena na severu Pakistana dogodili su se u proteklih nekoliko dana, kada je ubijeno 106 osoba, saopštili su vladini i bezbednosti zvaničnici. Među ubijenima je i 78 uzbekistanskih i 28 lokalnih pobunjenika, izjavili su zvaničnici. Sukobi u nemirnom regionu Južni Vaziristan mogli bi da budu signal pogoršanja odnosa između lokalnih plemenskih lidera i Centralne Azije i arapskih pobunjenika koji traže utočište u plemenskom regionu blizu avganistanske granice pošto su snage SAD proterale talibane iz Avganistana 2001. Strani militanti, od kojih su neki povezani s Al Kaidom, uživaju podršku etnički Paštun plemena u zabačenim selima gde je vlast pakistanske vlade postala gotovo nepostojeća. Najnoviji sukobi počeli su početkom meseca između lojalista provladinog plemenskog starešine i uzbekistanskih pobunjenika koji su pokušali da ga ubiju. Više od 150 plemenskih starešina ubijeno je u poslednje tri godine.
Moskva – Rusija neće podržati „prekomerne sankcije“ protiv Irana u Savetu bezbednosti UN, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov. „Južna Afrika i Indonezija predložile su amandmane na predloženu rezoluciju UN koja, između ostalog, ističe globalnu prirodu neširenja nuklearnog oružja i uvereni smo da ovi amandmani zaslužuju najpažljivije razmatranje“, izjavio je Lavrov. „Preispitaćemo ih konstruktivno“. „Ranije je postignuta saglasnost da se s Iranom postupa postepeno i usklađeno. Nećemo podržati prekomerne sankcije“, izjavio je Lavrov pred Donjim domom ruskog parlamenta.
Kijev – Mladi ekonomista Arseni Jacenjuk postao je juče novi šef ukrajinske diplomatije pošto je parlament podržao njegov izbor. Poslanici, njih 426, izabrali su gotovo jednoglasno Jacenjuka (32) za novog ministra inostranih poslova. Ukrajina od kraja januara nije imala šefa diplomatije, pošto je Boris Tarasjuk podneo ostavku zbog sukoba s parlamentarcima koji podržavaju premijera Viktora Janukoviča. Ministra inostranih poslova Ukrajine predlaže šef države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari