Urednik danskog lista Jilands-Posten Fleming Rouz, koji je objavljivao karikature proroka Muhameda, primio je nagradu za „hrabrost i odlučnost“, saopštilo je juče Društvo za slobodnu štampu. Ova danska organizacija ustanovila je nagradu Safa koja će se od sada dodeljivati za slobodu štampe.

Urednik danskog lista Jilands-Posten Fleming Rouz, koji je objavljivao karikature proroka Muhameda, primio je nagradu za „hrabrost i odlučnost“, saopštilo je juče Društvo za slobodnu štampu. Ova danska organizacija ustanovila je nagradu Safa koja će se od sada dodeljivati za slobodu štampe. Danski dnevnik Jilands-Posten je u septembru 2005. objavio više karikatura proroka Muhameda, što je izazvalo talas nasilja u muslimanskom svetu. Nagrada je dodeljena „novinaru koji izvanredno povezuje svoj rad s hrabrošću i odbijanjem da čini ustupke“, izjavio je predsednik Društva za slobodu štampe Lars Hedegard. Novinar je izrazio zahvalnost na nagradi, ali je odbio da je dalje komentariše. Safa je pesnikinja iz Mitilene s grčkog ostrva Lezbos. Budući da je reč o ženi, Evropljanki i lezbijki, Safa je najbolji simbol za slobodu štampe dok su evropske vrednosti ugrožene, ocenio je Hedegard. Nagrada obuhvata novčani deo od 2.685 evra.
Kandahar – Novinar rimske Republike Danijele Mastrođakomo koga su pre dve sedmice oteli Talibani oslobođen je, izjavio je juče u Rimu italijanski premijer Romano Prodi, javljaju agencije. „On je u bolnici u Laškar Gahu“ na jugu Avganistana, kojom upravlja italijanska nevladina organizacija, rekao je Prodi novinarima i izrazio nadu da će novinar uskoro biti u Italiji. Jedan komandant Talibana je nešto ranije rekao da je Mastrođakomo oslobođen, a avganistanska novinska agencija je javila da je novinar predat zvaničnicima italijanske ambasade u Kabulu. Mastrođakomo je oslobođen odmah pošto su avganistanske vlasti pustile na slobodu petoricu talibana.
Vašington – Stejt dipartment je juče odobrio izdavanje američke vize iranskom predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu kako bi učestvovao na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti izglasane nove sankcije Iranu, javljaju agencije. Zahtev „za vizu je odobren“, rekao je novinarima portparol Stejt dipartmenta Šon Mekormak. On je izrazio nadu da će Ahmadinedžad iskoristiti tu priliku i prihvatiti ponudu međunarodne zajednice, odnosno ekonomske i političke povlastice u zamenu za obustavu obogaćivanja uranijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari