U eksploziji bombe koja se dogodila u gradu Zahedan na jugoistoku Irana život je izgubilo 11 osoba, saopštila je medijska agencija Irna. Kako je saopštila ta agencija, meta bombaškog napada bili su članovi Iranske revolucionarne garde, ali ostaje nepoznato da li su svi poginuli pripadali gardi.

U eksploziji bombe koja se dogodila u gradu Zahedan na jugoistoku Irana život je izgubilo 11 osoba, saopštila je medijska agencija Irna. Kako je saopštila ta agencija, meta bombaškog napada bili su članovi Iranske revolucionarne garde, ali ostaje nepoznato da li su svi poginuli pripadali gardi. Vojni komandant Kasim Rezai opisao je događaj kao „teroristički akt“ i okrivio pobunjenike za napad. U izveštajima se navodi da su osumnjičeni za napad uhapšeni. Kako javljaju svetski izveštači iz Irana, napad ovakvog intenziteta na elitne snage usred dana, na otvorenoj ulici, predstavlja presedan u Iranu.
Moskva – Donji dom ruskog parlamenta juče je ratifikovao sporazume sa EU o uvođenju viznih olakšica za putnike kao što su biznismeni, zvaničnici, novinari, naučnici, studenti i vozači kamiona. Takođe su detaljno određeni i objašnjeni uslovi za povratak ilegalnih migranata. Državna Duma je jednoglasno izglasala pojednostavljivanje procedura za dobijanje viza pomenutim građanima. Zakonodavci su takođe ratifikovali sporazum o readmisiji ilegalnih migranata, što je inače osnovni uslov EU za ublažavanje viznih pravila. Sporazume koje EU tek treba da ratifikuje mora odobriti i Gornji dom, kao i predsednik Vladimir Putin.
Vašington – Na početku jučerašnje maratonske debate u Predstavničkom domu američkog Kongresa došlo je do oštrih verbalnih sukoba povodom Iraka. Poslanici će u petak glasati o rezoluciji koja se protivi odluci predsednika Džordža Buša da uputi dodatne trupe u Irak. Predsednik Predstavničkog doma demokrata Nensi Pelosi izjavila je da je američka javnost izgubila poverenje u predsednikovu strategiju. Lider republikanske manjine Džon Bohner izjavio je da će pokušaji da se potkopa američka politika ohrabriti teroriste širom sveta. Svaki član Predstavničkog doma imaće pet minuta da govori pre konačnog glasanja o rezoluciji u petak. Pelosijeva je izjavila da američko angažovanje u Iraku „nema kraja na vidiku“ i da ne bi trebalo da se više ispisuju „blanko čekovi“. „Američki narod je izgubio poverenje u Bušov tok akcija u Iraku i traži novu direkciju“. Republikanci su, s druge strane, smelo branili novu Bušovu strategiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari