Gradonačelnik bagdadskog Sadr Sitija Rahim al-Daradži rekao je da je postigao dogovor s političkim i religijskim grupama da polože oružje i o tome je obavestio zvaničnike američke i iračke vlade. Rahim al-Daradži rekao je da će iračke trupe biti odgovorne za bezbednost u ovom disktriktu u istočnom Bagdadu.

Gradonačelnik bagdadskog Sadr Sitija Rahim al-Daradži rekao je da je postigao dogovor s političkim i religijskim grupama da polože oružje i o tome je obavestio zvaničnike američke i iračke vlade. Rahim al-Daradži rekao je da će iračke trupe biti odgovorne za bezbednost u ovom disktriktu u istočnom Bagdadu. Njegovi komentari usledili su zbog straha da Sadr Siti, gde je glavni štab vojske radikalnog sveštenika Muktada al-Sadr Mahdija koga okrivljuju za podizanje sektaškog nasilja poslednjih meseci, može da predstavlja glavnu metu iračkih i američkih bezbednosnih snaga. Irački premijer Nuri al Maliki obećao je da će operacija biti usredsređena na vojno nasilje, kao i na sunitske pobunjenike zbog kritika da je njegovo ustezanje da se suprotstavi svom političkom zaštitniku Al-Sadru doprinelo neuspesima prethodnih pokušaja. Upitan da li je i Mahdijeva vojska među grupama koje su obećale da neće nositi oružje, gradonačelnik Sadr Sitija je odgovorio: „Sve grupe bez izuzetaka“.
Davos – Zemljama u razvoju prete najteže posledice zagrevanja planete iako ne bi trebalo da se dogodi da one plate za problem koji su uglavnom stvorili bogati, izjavili su juče političari i stručnjaci na zasedanju Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom alpskom centru Davos. Na skupu 2.500 najmoćnijih ljudi sveta, lideri zemalja u razvoju kažu da žele da SAD, EU i drugi na Zapadu preuzmu veću odgovornost za zagađenje atmosfere gasovima iz svojih automobila i fabrika koje izaziva „efekat staklene bašte“. Takođe kažu da polažu pravo da razvijaju sopstvene privrede makar rezultat tog razvoja bio više štetnih gasova. „SAD, Evropljani, zemlje OECD su najmanje 30 do 40 godina doprinosili gasovima više od nas,“ kaže Raul Badžaj, predsednik drugog najvećeg indijskog proizvođača motocikala Badžaj Auto. Učesnici Svetskog ekonomskog foruma naglašavaju da će klimatske promene imati izuzetne posledice u svetu u godinama koje dolaze. Političari iz bogatih zemalja priznaju da je potrebna priprema za posledice zagrevanja u zemljama u razvoju, ali nisu učinli nikakve opipljive ponude pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari