Indijski i pakistanski vojnici razmenjivali su vatru iz teškog naoružanja više od 12 časova preko sporne granice u Kašmiru, što je indijska vojska nazvala „najozbiljnijim kršenjem“ sporazuma o primirju koji je potpisan pre pet godina. Sukob je izbio u toku noći kada je jedan indijski vojnik ubijen, saopštila je vojska Indije i dodala da je pakistanska jedinica „ušla na indijsku teritoriju, otvorila vatru, a potom se vratila na svoju stranu granice“.

Indijski i pakistanski vojnici razmenjivali su vatru iz teškog naoružanja više od 12 časova preko sporne granice u Kašmiru, što je indijska vojska nazvala „najozbiljnijim kršenjem“ sporazuma o primirju koji je potpisan pre pet godina. Sukob je izbio u toku noći kada je jedan indijski vojnik ubijen, saopštila je vojska Indije i dodala da je pakistanska jedinica „ušla na indijsku teritoriju, otvorila vatru, a potom se vratila na svoju stranu granice“. Razmena vatre se odigrala u blizini Srinagara, grada koji je pod kontrolom Indije.
Pukovnik Anil Kumar Mathur, portparol indijske vojske, izjavio je da su četiri pakistanska vojnika ubijena duž dobro obezbeđene granice između indijskog i pakistanskog dela Kašmira. Pakistan je negirao da su pakistanski vojnici ubijeni. Vojni zvaničnici u Islamabadu okrivili su indijske vojnike za incident jer su pokušali da na pakistanskoj strani granice izgrade utvrđenje.
Harare – Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe upozorio je juče poslovne ljude da će uvesti vanredno stanje u zemlji ukoliko budu pokušali da spekulišu na tržištu. Pretnje Mugabea usledile su nakon što je guverner Centralne banke Gideon Gono objavio da će ukinuti 10 nula na novčanici ne bi li se zemlja tako izborila s velikom stopom hiperinflacije. Odluka stupa na snagu sutra, 1. avgusta, kada će 10 milijardi zimbabveanskih dolara postati jedan dolar.
Odluka o smanjenju broja nula s banknota usledila je jer kompjuteri, kalkulatori i automatske mašine u bankama nisu mogle da obavljaju osnovne transakcije u milijardama i trilionima dolara. Banknota od 100 milijardi dolara izdata je prošle nedelje, a njena vrednost bila je tolika da gotovo nije mogla da se kupi ni vekna hleba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari