Guverner Centralne banke Zimbabvea Gideon Gono najavio je nove novčane reforme – ukidanje „više nula“ sa zimbabveanskog dolara i uvođenje ograničenja na štampanje novca, ne bi li se zemlja izborila sa velikom stopom inflacije i nestašicom novčanica, preneli su juče državni mediji.

Guverner Centralne banke Zimbabvea Gideon Gono najavio je nove novčane reforme – ukidanje „više nula“ sa zimbabveanskog dolara i uvođenje ograničenja na štampanje novca, ne bi li se zemlja izborila sa velikom stopom inflacije i nestašicom novčanica, preneli su juče državni mediji. Prethodne novčane reforme nisu uspele da umanje visoku stopu inflacije koja prema zvaničnim procenama iznosi 2.2 miliona odsto godišnje, dok je prema procenama analitičara stopa inflacije čak 12.5 miliona. Vlasti su prošle nedelje pustile u opticaj novu banknotu od 100 milijardi zimbabveanskih dolara, za koju juče građani zemlje nisu mogli kupiti ni veknu hleba. Kako bi poboljšao likvidnost na tržištu, Gono je najavio ukidanje nula, prenose mediji. Inače, kompjuterski programi, elekstronski kalkulatori i automatske blagajničke mašine u bankama nisu projektovane za rukovođenje transakcijama u milijardama, odnosno novčanicama sa devet nula, ili trilionima sa 12 nula ili čak kvadrilionima sa 15 nula. Novi laptop kompjuter juče se mogao kupiti za 1.2 kvadriliona zimbabveanskih dolara, što je ekvivalent za 25.000 američkih dolara po zvaničnoj stopi, a na crnom tržištu za 8.500 američkih dolara.
Kolombo – Vlasti Sri Lanke blokirale su juče sve puteve i rasporedile 19.000 vojnika i pripadnika snaga policije u prestonici Kolombu u sklopu priprema za samit južnoazijskih lidera (SAARC). Nasilje u ovoj zemlji eskaliralo je ponovo u proteklih nekoliko meseci, a vazdušni napadi etničkih tamilskih tigrova postali su gotovo uobičajeni, kao i okršaji na severu zemlje i bombaški napadi u prestonici i okolini. Tamilski tigrovi ponudili su jednostrani prekid vatre uoči samita koji je stupio na snagu u subotu kao gest dobre volje. Ali isto tako oni su saopštili da će se braniti ukoliko vlada nastavi ofanzivu protiv njihove de fakto države na severu zemlje. Vlada pak saopštava da pobunjenici samo kupuju vreme kako bi se regrupisali nakon niza gubitaka na terenu. Ministar inostranih poslova Rohita Bogolama izjavio je da će se tokom samita osim o hrani i energetskoj krizi, velika pažnja posvetiti i ulozi zemlje u regionalnoj saradnji. „Ovo je najveći ikada održani samit južnoazijskih lidera“, izjavio je Bogolama i dodao da „bezbednost mora biti osnovno pitanje“. Zvanično, samit je počeo juče sastancima ministara inostranih poslova, dok će vođe država svoj dvodnevni sastanak održati u subotu. Ovo regionalno telo formirano je 1985. u cilju promovisanja ekonomske saradnje. Članice SAARC su Indija, Pakistan, Sri Lanka, Nepal, Bangladeš, Butan, Avganistan i Maldivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari