Iran neće „nimalo odstupiti“ od svojih nuklearnih aktivnosti, izjavio je predsednik te zemlje Mahmud Ahmadinedžad u svom prvom komentaru od kada je izdat novi zahtev da Teheran obustavi obogaćivanje urana. Izaslanici iz SAD, EU i UN zatražili su da Iran odgovori na zahtev u roku od dve nedelje ili mu preti opasnost od novih sankcija.

Iran neće „nimalo odstupiti“ od svojih nuklearnih aktivnosti, izjavio je predsednik te zemlje Mahmud Ahmadinedžad u svom prvom komentaru od kada je izdat novi zahtev da Teheran obustavi obogaćivanje urana. Izaslanici iz SAD, EU i UN zatražili su da Iran odgovori na zahtev u roku od dve nedelje ili mu preti opasnost od novih sankcija. Diplomate se nadaju da će Teheran odgovoriti na ponudu prema kojoj bi Iran obustavio program obogaćivanja urana u sadašnjoj fazi, u zamenu da Zapad ne pooštri sankcije protiv ove zemlje.
Singapur – Državni sekretar SAD Kondolisa Rajs sastala se juče s visokim zvaničnikom Severne Koreje, okončavši četvorogodišnji prekid kontakta između Bušove administracije i te države, koji su obustavljeni zbog nuklearnih aktivnosti Pjongjanga. Kineski ministar spoljnih poslova Jang Đieči rekao je da sastanak ukazuje na to da šest zemalja ima političku volju da nastavi s pregovaračkim procesom. Prema rečima analitičara, prisustvo Rajsove na forumu Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) predstavlja suštinsku promenu američke politike prema Aziji. SAD su prvi put imenovale stalnog ambasadora za ASEAN, a takođe ima govora o uspostavljanju vojnih veza s bivšim neprijateljima u Vijetnamu, Kambodži i Laosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari