Vladajuća partija Zimbabvea i opozicija potpisali su juče okvirni sporazum koji obavezuje njihove dve stranke da počnu pregovore o političkoj krizi u zemlji, saopštio je izaslanik UN Haile Menkerios. Sporazum su potpisalti predsednik Robert Mugabe i opozicioni vođa Morgan Cvangiraji.

Vladajuća partija Zimbabvea i opozicija potpisali su juče okvirni sporazum koji obavezuje njihove dve stranke da počnu pregovore o političkoj krizi u zemlji, saopštio je izaslanik UN Haile Menkerios. Sporazum su potpisalti predsednik Robert Mugabe i opozicioni vođa Morgan Cvangiraji.
Menkerios je izjavio da su se Mugabe i Cvangiraji složili o nacrtu memoranduma o rokovima kada bi direktni pregovori mogli da budu započeti. Kao preduslov za početak pregovora opoziciona partija zahteva obustavu političkog nasilja u zemlji, oslobađanje zatvorenika, obnovu paketa humanitarne pomoći, imenovanje stalnog izaslanika Afričke unije, da članovi parlamenta polože zakletvu, dok vladajuća Zanu-PF partija traži da Mugabe bude priznat kao predsednik.
Kartum – Predsedavajući Arapske lige Amr Musa sastao se sa sudanskim predsednikom Omarom al-Baširom u Kartumu i s njim vodio dijalog o optužnici koju je Međunarodni krivični sud (ICC) digao protiv lidera Sudana. Musa je istakao da je nacrt plana Arapske lige dobro prihvaćen u sudanskoj prestonici. Tokom sastanka u Kairu, koji je održan u subotu, Arapska liga je osudila zahtev ICC za hapšenje Al Bašira koji se tereti za ratne zločine. Advokati ICC tvrde da Bašir mora da odgovara za genocid i nasilje počinjeno u sudanskom spornom regionu Darfuru. Arapska liga je saopštila da je inicijativa ICC „neuravnotežena“. Musa je najavio novi sastanak s ministrima Arapske lige i izrazio uverenost da će biti postignut napredak. Pozanto je da je ova organizacija zahtevala da Sudan sprovede suđenje za one koji se terete za ratne zločine počinjene u Darfuru.
Vašington – Američki državni sekretar Kondolisa Raja optužila je juče Iran da nije ozbiljan u nuklearnim razgovorima i da koristi taktiku „uvijanja“. Rajsova je upozorila Teheran da bi se uskoro mogao suočiti s novim sankcijama, ukoliko se bude prokockao dvonedeljni rok za obustavu nuklearnih aktivnosti. U prvim javnim komentarima od subotnjih razgovora u Švajcarskoj, Rajsova je izjavila da su svih šest država učesnica pregovora bile ozbiljne kada su Iranu postavile rok od dve nedelje da suspenduje nuklearne aktivnosti. Uprkos svemu, ističe Rajsova, iranski pregovarač Saed Džalili održao je monolog pun irelevantnih činjenica o kulturi, što je iznerviralo mnoge druge učesnike razgovora u Ženevi. „Očekivali smo konkretan odgovor Iranaca. Njima naprosto ne može biti dozvoljeno da drže govore o kulturi. Vreme je da daju ozbiljan odgovor.“
Katmandu – Državna televizija Nepala prenela je juče da je nepalska vladajuća skupština izabrala novog prvog predsednika Republike Nepal, pošto je zemlja u maju ove godine abolirala najstariju hinduističku monarhiju na svetu. U saopštenju televizije navodi se da su članovi skupštine za novog predsednika zemlje izabrali Rama Barana Jadava iz Nepalske Kongresne partije.
Jadav je dobio podršku više od polovine poslanika u skupštini koja broji 594 mesta. Jadav je tako porazio Ramraju Prasada Singa, kandidata bivših maoističkih pobunjenika. Funkcija predsednika biće uglavnom ceremonijalne prirode, ali će igrati važnu ulogu u formiranju vlade. Analitičari navode da će izbor Jadava narušiti napore maoista da formiraju vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari