Video snimak saslušanja jednog zatvorenika iz zatvora SAD u zalivu Gvantanamo nedavno je prvi put javno prikazan. Na snimku se može videti kako kanadski zvaničnici 2003. ispituju šesnaestogodišnjeg Omara Kadra o događajima koji su doveli do njegovog hapšenja, preneli su kanadski mediji.

Video snimak saslušanja jednog zatvorenika iz zatvora SAD u zalivu Gvantanamo nedavno je prvi put javno prikazan. Na snimku se može videti kako kanadski zvaničnici 2003. ispituju šesnaestogodišnjeg Omara Kadra o događajima koji su doveli do njegovog hapšenja, preneli su kanadski mediji. Kadr je optužen da je bacio granatu tokom artiljerijskih sukoba 2002. u Avganistanu prilikom čega je jedan američki vojnik poginuo. Mladić je na snimku prikazan u rastrojenom stanju kako se žali da je mučen. Video materijal su objavili Kadrovi advokati nakon što je Vrhovni sud u maju izdao naređenje prema kojem je kanadska vlada u obavezi da preda ključne dokaze protiv mladića kako bi omogućila njegovu odbranu.
Pnom Pen – Kambodžanske vlasti juče su saopštile da je oko 40 tajlandskih vojnika ušlo na teritoriju Kambodže što je dodatno podgrejalo tenzije u sporu povodom zemlje blizu drevnog hrama na granici dveju zemalja. Tajlandska vojska međutim negirala je da je reč o bilo kakvom napadu ili invaziji. Vojni zvaničnici Tajlanda saopštili su da su vojnici raspoređeni blizu sporne oblasti u „cilju zaštite suvereniteta zemlje“.
Bakuba – U bombaškim napadima na severu Iraka juče je stradalo najamanje 40 osoba. Najgori napad dogodio se u u iračkoj provinciji Dijala, kada su se dva bombaša samoubice razneli među masom vojnih regruta. Tom prilikom ubijeno je najmanje 28 ljudi dok je 57 ranjeno, saopštila je iračka vojska i policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari