Tužioci Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu najavili su da će uskoro predočiti optužnicu protiv predsednika Sudana Omara al Bašira, koja bi mogla da uključi ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid u nestabilnoj pokrajini Darfuru. Zvaničnik Tribunala Luis Moreno Okampo izjavio je da postoji mogućnost da će početkom naredne sedmice biti izdat nalog za hapšenje Al Bašira.

Tužioci Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu najavili su da će uskoro predočiti optužnicu protiv predsednika Sudana Omara al Bašira, koja bi mogla da uključi ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid u nestabilnoj pokrajini Darfuru. Zvaničnik Tribunala Luis Moreno Okampo izjavio je da postoji mogućnost da će početkom naredne sedmice biti izdat nalog za hapšenje Al Bašira. Takođe se navodi da je u proteklih pet godina više od dva miliona ljudi bilo prinuđeno da napusti svoje domove u Darfuru zbog zločina koje je počinila milicija Džandžavid koju podržava vlada. Predsednik Sudana odbacio je takve navode, ističući da se protiv njegove države vodi „prljava kampanja“.
Otava – Za novog ambasadora Kanade u Republici Srbiji naimenovan je Džon Morison, najavio je u Otavi ministar inostranih poslova te zemlje Dejvid Emerson. Morison je istovremeno akreditovan i kao ambasador na nerezidencijalnoj osnovi u Republici Crnoj Gori i Republici Makedoniji (termin iz saopštenja kanadskog ministarstva). Džon Morison diplomirao je na poznatom anglofonom univerzitetu „Megil“ u Montrealu, a magistrirao na Univerzitetu Kembridž. U ministarstvu inostranih poslova radi od 1985. Diplomatsku karijeru započeo je u Kuala Lumpuru. Na dužnost ambasadora u Srbiji Morison dolazi sa mesta ministra-savetnika i zamenika kanadske diplomatske misije u Moskvi.
Harare – Pregovori između vladajuće partije Zimbabvea Zanu-PF i opozicione stranke Pokret za demokratske promene (MDC) nastavljeni su u Južnoj Africi. Prvog dana dijaloga MDC je postavila niz preduslova za početak zvaničnih pregovora. Neki od tih preduslova su oslobađanje 1.500 političkih zatvorenika i proširenje posredničkog tima, kao i imenovanje stalnog izaslanika iz Afričke unije. U međuvremenu, Savet bezbednosti UN odložio je glasanje povodom uvođenja paketa sankcija Zimbabveu. U pismu upućenom UN, vlada iz Hararea je istakla da bi nove sankcije dovele do civilnog rata u zemlji. Ovo je prvi sastanak vlasti i opozicije od drugog kruga predsedničkih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari