Razgovori o nuklearnom razoružanju Severne Koreje obnovljeni su juče, uz nadu da će biti prikazan program nakon višemesečnih napora da se potvrdi deklaracija komunističke države o svom atomskom materijalu. Poslednja runda šestočlanih razgovora usledila je nakon što je Pjongjang predao prošlog meseca dugo odlagani spisak svojih nuklearnih aktivnosti.

Razgovori o nuklearnom razoružanju Severne Koreje obnovljeni su juče, uz nadu da će biti prikazan program nakon višemesečnih napora da se potvrdi deklaracija komunističke države o svom atomskom materijalu. Poslednja runda šestočlanih razgovora usledila je nakon što je Pjongjang predao prošlog meseca dugo odlagani spisak svojih nuklearnih aktivnosti. „Želim da naglasim da svi mi okupljeni ovde delimo strateške ciljeve“, izjavio je kineski predstavnik Vu Davei na početku razgovora. „Konačan cilj je realizacija ideje o nuklearno slobodnom korejskom poluostrvu“.
Vu je dodao da načinjeni napredak, uključujući i nedavnu severnokorejsku deklaraciju, znači da se nekoliko runda razgovora ipak isplatilo. Američki pregovarač Kristofer Hil rekao je da će proces provere tvrdnji Pjongjanga trajati nekoliko nedelja a možda i meseci. Neophodno je obaviti brojne intervjue sa severnokorejskim zvaničnicima i posetiti nuklearna mesta. „Postoji mnogo detalja koje treba proveriti“, izjavio je Hil. SAD su u odgovoru na deklaraciju Severne Koreje saopštili da će ukloniti ovu zemlju s liste sponzora terorizma i smanjiti neke ekonomske sankcije protiv ove komunističke nacije. Ovi potezi popločali su put za obnovu šestočlanih pregovora nakon devet meseci zastoja. Učesnici pregovora su sem SAD i Kine još i predstavnici dve Koreje, Rusije i Japana.
Bagdad – Tusrki premijer Redžep Tajip Erdogan posetio je juče prvi put Irak, što su njegove iračke kolege nazvale „istorijskim“ putovanjem. Erdogana je primio irački kolega Nuri al Maliki, koji j rekao da su dve zemlje spremne na novu eru saradnje naročito u borbi protiv terorizma. Erdoganova poseta usledila je samo dan nakon napada ispred američkog konzulata u Istanbulu.
Harare – Rusija je saopštila da može da stavi veto na predlog o uvođenju sankcija predsedniku Zimbabvea Robertu Mugabeu i njegovim saveznicima, uprkos tome što ga države članice G-8 podržavaju. Rusija ima ovlašćenje da stavi veto na sankcije u Savetu bezbednosti UN, koji će možda glasati u toku ove nedelje. SAD i Britanija ulažu napore da se Mugabeu i njegovim saveznicima uvede zabrana putovanja i zamrzne imovina, kao i da se uvede embargo na oružje. Međutim, nekoliko afričkih lidera takođe je istaklo da se protivi sankcijama. Oni smatraju da je vlada nacionalnog jedinstva realnije rešenje krize u Zimbabveu. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je rekao da je svet „nezadovoljan“ ishodom izborne trke koja je nedavno odžana u Zimbabveu. Međutim, on je rekao da na samitu G-8 nije doneta odluka o „konkretnim merama“ koje UN treba da preduzmu povodom situacije u Zimbabveu. Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin je rekao da sankcije nisu primerene i da bi mogle da potkopaju politički proces. Kina takođe ima ovlašćenje da stavi veto u Savetu bezbednosti UN, a nedavno je intenzivirala ekonomsku saradnju sa Zimbabveom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari