Iran je juče predao svoj odgovor na međunarodnu ponudu ekonomskih i drugih inicijativa u slučaju da odustane od svog nuklearnog programa, prenela je državna televizija. U izveštaju se, međutim, ne navodi o kakvom je odgovoru reč. Visoki pregovarač Irana Saed Džalili u telefonskom razgovoru s ministrom za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom obećao je da će dostaviti svoj odgovor.

Iran je juče predao svoj odgovor na međunarodnu ponudu ekonomskih i drugih inicijativa u slučaju da odustane od svog nuklearnog programa, prenela je državna televizija. U izveštaju se, međutim, ne navodi o kakvom je odgovoru reč. Visoki pregovarač Irana Saed Džalili u telefonskom razgovoru s ministrom za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom obećao je da će dostaviti svoj odgovor. Solana je naime ponudio modifikovani paket ekonomskih inicijativa Iranu tokom junske posete toj zemlji. Ponuda znači ubediti Iran da obustavi proces obogaćivanje urana za koji šest velikih sila veruje da ima za cilj proizvodnju nuklearne bombe. Veruje se da bi pozitivan odgovor mogao otvoriti put za obnovu pregovora što bi moglo pomoći izglađivanju odnosa.
Tbilisi – Gruzijske snage bombardovale su gradove u separatističkom regionu Južna Osetija, pri čemu je život izgubilo troje ljudi, a 11 je ranjeno, saopštili su zvaničnici te oblasti. Objavljena je mobilizacija vojnih snaga, izjavio je portparol Južne Osetije Irina Gaglojeva. Vlasti u Tibilisiju okrivile su snage separatističke regije, istakavši da su one prve napale gruzijski granični prelaz.
Peking – Prvi direktan let između Kine i Tajvana od 1949. ostvaren je juče, pošto je kineski avion sa 258 putnika i članova posade sleteo na aerodrom u Tajpehu. Čarter let iz Guangžua, prestonice kineske provincije Guangdong trajao je sat i četrdeset minuta, a realizovan je u skladu sa sporazumom od 13. juna koji će omogućiti da 3.000 kineskih turista avio-letovima petkom i ponedeljkom posećuju Tajvan. Kasnije istoga dana Tajvan je čarter letom poslao delegaciju od 191 člana iz Tajčunga koji su doputovali u Sjanmen, grad na jugu Kine. Kineski zvaničnik zadužen za pitanje Tajvana Vang Ji ocenio je da takav događaj predstavlja nagoveštaj „novog početka“ u odnosima Pekinga i Tajpeha.
Vašington – Bela kuća je saopštila da će američki predsednik Džordž Buš prisustvovati svečanom otvaranjanju Olimpijskih igara koje će biti održane za dva meseca u Pekingu, uprkos pritiscima koji se na njega vrše da bojkotuje tu ceremoniju zbog politike Pekinga prema Tibetu. Kao obrazloženje za takav stav, navodi se da Buš želi da pruži podršku sportistima iz SAD. Humanitarne organizacije i predsednički kandidat američkih demokrata Barak Obama apelovali su na njega da preinači odluku. Analitičari smatraju da najava Bele kuće predstavlja simboličnu pobedu Kine, budući da su pojedini svetski lideri izjavili da neće prisustvovati ceremoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari