Objavljujući da neće biti „druge kolonizacije Iraka“, Hošijar Zebari, ministar spoljnih poslova te zemlje podstakao je mogućnost da kompletni bezbednosni sporazum sa SAD neće biti postignut do kraja godine, i da bi, ukoliko bude i postignut, to bio kratkoročni sporazum. Pregovore dodatno komplikuju i politička zbivanja u obe zemlje.

Objavljujući da neće biti „druge kolonizacije Iraka“, Hošijar Zebari, ministar spoljnih poslova te zemlje podstakao je mogućnost da kompletni bezbednosni sporazum sa SAD neće biti postignut do kraja godine, i da bi, ukoliko bude i postignut, to bio kratkoročni sporazum. Pregovore dodatno komplikuju i politička zbivanja u obe zemlje. Irački zvaničnici suočeni s izbornim neuspehom ne žele da budu viđeni kao neko ko je kapitulirao pod okupacijom SAD. Istovremeno, žele da usvoje sporazum koji bi sprečio svako brzo povlačenje američkih snaga.
S druge strane, u Americi predsednik Džordž Buš vrši jak pritisak da sporazum o produženju mandata američkih koalicionih snaga u Iraku bude postignut do 31. jula. Ipak, demokrate u Kongresu SAD nevoljni su da potpišu sporazum pre predsedničkih izbora u novembru. Kao rezultat svega ovog, kažu irački političari, mogućnost za dve strane jeste donošenje privremenog sporazuma o proširenju američkog prisustva u Iraku koji bi bio uzajamno prihvatljiv i vremenski ograničen.
Ulan Bator – Nakon nasilnih protesta koji su nedavno izbili u prestonici Mongolije zbog sumnji opozicije da parlamentarni izbori održani proteklog vikenda nisu bili regularni, ulice Ulan Batora juče su bile mirne. Ministar pravde Cend Munkorgil saopštio je da je situacija stabilizovana a pripadnici policije zamenili su vojne trupe koje su prethodnih dana bile zadužene za red i mir na javnim mestima. Ipak, vanredno stanje i dalje je na snazi u cilju sprečavanja novih nereda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari