Državna sekretarka SAD Kondolisa Rajs stavila je juče jasno do znanja da je nezadovoljna zbog građevinskih radova koje Izrael izvodi u područjima koje Palestinci žele kao deo teritorije svoje buduće države. Ona je ovo pitanje istakla na sastanku s vođama Izraela. Rajsova se nalazi u poseti regionu, što je postao ritual koji ona sprovodi gotovo jednom mesečno, da bi navela Izraelce i Palestince da ostvare napredak ka zaključivanju konačnog mirovnog sporazuma jer se stiče utisak da su izgledi za postizanje ovog cilja do kraja godine, kako su obe strane ranije planirale, sve manji.

Državna sekretarka SAD Kondolisa Rajs stavila je juče jasno do znanja da je nezadovoljna zbog građevinskih radova koje Izrael izvodi u područjima koje Palestinci žele kao deo teritorije svoje buduće države. Ona je ovo pitanje istakla na sastanku s vođama Izraela. Rajsova se nalazi u poseti regionu, što je postao ritual koji ona sprovodi gotovo jednom mesečno, da bi navela Izraelce i Palestince da ostvare napredak ka zaključivanju konačnog mirovnog sporazuma jer se stiče utisak da su izgledi za postizanje ovog cilja do kraja godine, kako su obe strane ranije planirale, sve manji. Na sastanku s ministrom spoljnih poslova Izraela Cipi Livni, Rajsova je povela razgovor o izgradnji izraelskih stambenih nasilja. Izrael je saopštio protekle nedelje da će izgraditi 1.300 novih stambenih jedinica u istočnom delu Jerusalima, dok Palestinci žele da ovaj grad bude prestonica njihove buduće države. Pokušaji Egipta da pomognu potpisivanju primirja između Izraela i Hamasa do sada nisu urodili polodom. Međutim, napori za postizanje ovog cilja nastavljeni su juče na sastanku zvaničnika Hamasa i pripadnika egipatske obaveštajne službe.
Kabul – Avganistanski predsednik Hamid Karzaji zapretio je juče da će poslati avganistanske trupe u Pakistan da se bore s tamošnjim ekstremistima, što predstavlja ozbiljno upozorenje pobunjenicima i pakistanskoj vladi da njegova zemlja više neće tolerisati prekogranične napade. Karzaji je istakao da Avganistan ima pravo na samoodbranu, a s obzirom na činjenicu da pakistanski ekstremisti prelaze granicu i upadaju na avganistansku teritoriju „da bi ubijali avganistanske i savezničke vojnike, njegova zemlja ima pravo da učini isto“. „Iz tog razloga, Bajtulah Mehsud treba da bude svestan toga da ćemo ga napasti“, rekao je Karzaji misleći na vrhovnog lidera pakistanskih talibana koji je osumničen za ubistvo bivšeg premijera Pakistana Benazir Buto. Zvaničnici vlade i talibana u Pakistanu nisu bili dostupni za komentar. Karzaji dugo apeluje na Pakistance i međunarodne snage da se sukobe s pakistanskim ekstremistima, ali nikada ranije nije izjavio da će poslati avgnistanske trupe preko granice. On je svoje komentare dao u vreme kada Pakistan teži potpisivanju mirovnog sporazuma sa ekstremistima duž granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari