Vojska Pakistana osudila je jučerašnji vazdušni napad koji su izvele snage pod rukovodstvom SAD na avganistansko-pakistanskoj granici u kojem je poginulo 11 pakistanskih vojnika, i nazvala taj čin „kukavičkim napadom“. U izveštajima se navodi da je napad izveden tokom sukoba snaga koje operišu u Avganistanu pod rukovodstvom SAD i protalibanskih ekstremista.

Vojska Pakistana osudila je jučerašnji vazdušni napad koji su izvele snage pod rukovodstvom SAD na avganistansko-pakistanskoj granici u kojem je poginulo 11 pakistanskih vojnika, i nazvala taj čin „kukavičkim napadom“. U izveštajima se navodi da je napad izveden tokom sukoba snaga koje operišu u Avganistanu pod rukovodstvom SAD i protalibanskih ekstremista. Američka vojska potvrdila je da je sprovela operaciju usred rastućih tenzija između SAD i pakistanskih vojnih snaga. Vojnici su ubijeni u noći između utorka i srede na graničnom prelazu u planinskom području Gora Prai u Mohmandu, jednoj od pakistanskih plemenskih oblasti.
Moskva – Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izrazio je juče spremnost da sarađuje sa naslednikom Džordža Buša na položaju predsednika SAD i istakao da je „umereni optimista“ u pogledu budućih odnosa dveju država. Na Međunarodnom medijskom kongresu u Moskvi Medvedev je kazao da Moskva i Vašington moraju zajednički raditi na održanju globalne stabilnosti, iako se njihovi stavovi o nekim pitanjima umnogome razlikuju. „Bez obzira na to ko dođe u Belu kuću, Rusija očekuje konstruktivan i prijateljski dijalog sa novom administracijom SAD“, istakao je.
Karakas – Predsednik Venecuele Ugo Čaves opozvao je zakon koji je predviđao korenite promene u radu obaveštajnih službi u toj državi. Kao obrazloženje za najnoviji potez, Čaves je naveo da bi sprovođenje zakona predstavljalo kršenje ustava, budući da bi građani bili obavezni da sarađuju sa obaveštajnim službama, a nepristajanje na to podrazumevalo bi zatvorske kazne u trajanju do šest godina. Predsednik Venecuele, koji se protekle sedmice našao na udaru kritika organizacija za zaštitu ljudskih prava zbog takve zakonske inicijative, izjavio je da je želeo da unapredi nacionalnu bezbednost, a ne da ugrozi građanske slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari