Dugogodišnji kubanski lider Fidel Kastro koji se u julu 2006. usled zdravstvenih problema povukao s političke scene i privremeno preneo vlast na mlađeg brata Raula, ponovo je nagovestio mogućnost napuštanja državnog kormila. U njegovom pismu upućenom nacionalnom parlamentu ističe se da je u prošlosti želeo da „ostane na vlasti“, ali da su ga životne prilike navele da promeni stavove.

Dugogodišnji kubanski lider Fidel Kastro koji se u julu 2006. usled zdravstvenih problema povukao s političke scene i privremeno preneo vlast na mlađeg brata Raula, ponovo je nagovestio mogućnost napuštanja državnog kormila. U njegovom pismu upućenom nacionalnom parlamentu ističe se da je u prošlosti želeo da „ostane na vlasti“, ali da su ga životne prilike navele da promeni stavove. Kubanski predsednik apelovao je na građane da pruže podršku njegom bratu.
Najrobi – Centralna izborna komisija u Keniji prekinula je brojanje glasova sa opštih izbora u trenutku kada su se, prema do tada prebrojanim glasovima, dva predsednička kandidata izjednačila i saopštila da će brojanje nastaviti danas. Haos je zavladao kada je izborna komisija saopštavala poslednje rezultate koji su pokazali da je opozicioni lider Rail Odinga samo 38.000 glasova ispred sadašnjeg šefa države Mvai Kibakija sa prebrojanih 180 od 210 izbornih jedinica. Izborna komisija je izjavila da je Odinga dobio 3,88 miliona glasova, a predsednik 3,84 miliona glasova . Predstavnici opozicije u prepunoj Kongresnoj dvorani u Najrobiju prekinuli su čitanje rezultata pre nego što je komisija mogla da saopšti da je sadašnji predsednik prešao u vođstvo. Došlo je do koškanja i policija se umešala da razdvoji predsednika izborne komisije i opozicionog političara u konferencijskoj sali prepunoj partijskih aktivista, političara i novinara i opkoljenoj naoružanim čuvarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari