U bolivijskim pokrajinama Beniju i Pandou juče je održan referendum na kojem su građani odlučivali o proglašenju autonomije u odnosu na vladu levičarskog šefa države Eva Moralesa. Referendum su organizovali konzervativni zemljoposednici koji se protive Moralesovom planu o preraspodeli parcela u cilju poboljšanja položaja najsiromašnijeg stanovništva.

U bolivijskim pokrajinama Beniju i Pandou juče je održan referendum na kojem su građani odlučivali o proglašenju autonomije u odnosu na vladu levičarskog šefa države Eva Moralesa. Referendum su organizovali konzervativni zemljoposednici koji se protive Moralesovom planu o preraspodeli parcela u cilju poboljšanja položaja najsiromašnijeg stanovništva. Sličan referendum održan je proteklog meseca u naftom bogatoj pokrajini Santa Kruz. Predsednik Bolivije ocenio je takve poteze protivustavnim i protivzakonitim.
Bejčuan – Kineske vlasti evakuisale su više od 197.000 ljudi u strahu od mogućih poplava nakon što se kao posledica razornog zemljotresa u provinciji Sečuan formirala prirodna brana na jezeru Tangđijasan, koja zbog obilnih kiša preti da popusti. Lokalne vlasti nameravaju da posle evakuacije stanovništva, dinamitom uklone branu i isprazne jezero, pošto je prethodno više hiljada kineskih vojnika desetak dana danonoćno kopalo kanal kroz koji će voda oticati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari