Republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn izazvao je juče svog rivala demokratu Baraka Obamu da zajedno posete Irak kako bi se „uverili u stanje stvari“. Istovremeno, Mekejn je optužio demokratskog takmičara za predsedničku nominaciju da mu nedostaje mudrosti i iskustva da povuče svoj stav da je rat bio greška.

Republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn izazvao je juče svog rivala demokratu Baraka Obamu da zajedno posete Irak kako bi se „uverili u stanje stvari“. Istovremeno, Mekejn je optužio demokratskog takmičara za predsedničku nominaciju da mu nedostaje mudrosti i iskustva da povuče svoj stav da je rat bio greška. Obama je uzvratio rečima: „Ne mislim da su Džon Mekejn ili Bušova administracija“ imali jak argument povodom svoje spoljne politike“ . Senator iz Ilinoisa posetio je samo jednom Irak u januaru 2006. kao deo kongresne delegacije. Mekejn, senator iz Arizone, bio je u Iraku osam puta. „Ponuda o putovanju se razmatra ali još nema konkretnih planova“, izjavio je portparol Barakove kampanje Bil Barton.
Mekejn je izjavio da je Obama „stigao dovde zahvaljujući ideologiji a ne činjenicama, jer nema ni znanja ni iskustva neophodne za razumno rasuđivanje. Predsednici moraju da slušaju i uče“. Obama se branio istakavši da „nije presudno to što dugo nije bio u Iraku“ kao i da Mekejn koristi ovaj argument kao sredstvo za diverziju.
U međuvremenu, Obama je prikupio nove glasove superdelegata čime je na ivici da osvoji demokratsku nominaciju. Kada je reč o broju prikupljenih glasova delegata Obami nedostaje 45 da bi dostigao neophodnih 2.026 za osvajanje nominacije. Naredna preliminarna trka demokrata biće održana u nedelju u Portoriku.
Vašington – SAD traže od inspektora UN da prošire aktivnosti vezane za ispitivanje eventualnih tajnih nuklearnih postrojenja u Siriji, piše Vašington post, pozivajući se na zvaničnike vlade i zapadne diplomate. List dodaje da su američki zvaničnici identifikovali najmanje tri postrojenja i saznanja o tome prosledili nuklearnim posmatračima UN, odnosno Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA). Zvaničnici vlade SAD odbili su da opišu o kakvim postrojenjima je reč, kao i da objasne kako su ih identifikovali, piše list. Citirajući neimenovane izvore, Vašington post piše da američki zvaničnici žele da znaju da li se u sumnjivim postrojenjima možda radi na osposobljavanju reaktora Al Kibar, koji je uništen u septembru u izraelskom vazdušnom napadu. Sirija je rekla da je u pitanju vojno postrojenje koje se više ne koristi, a nalazi se u pustinji na istoku zemlje i nije povezano sa nuklearnim programom. Sirija još treba da da dozvolu IAEA da poseti mesto. Veruje se da na Bliskom istoku samo Izrael poseduje nuklearno naoružanje. SAD i zapadne vlade već dugo pokušavaju da identifikuju lokacije mogućih postrojenja u Siriji koja eventualno snabdevaju nuklearnim gorivom sirijski reaktor, piše list i dodaje, pozivajući se na zvaničnike američke obaveštajne službe i diplomate, da iako je Al Kibar kada je bombardovan opisan kao gotovo dovršeno postrojenje, nema jasnih dokaza za postojanje uranijuma, neophodnog za njegovo funkcionisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari