Libanska vojska je saopštila da je spremna da razoruža borce Hezbolaha, pokreta koji podržava Iran, u cilju ponovnog uspostavljanja stabilnosti u zemlji. Zvaničnici iz Bejruta izjavili su da će upotrebiti silu ukoliko bude potrebno i nastaviti da razmeštaju trupe. Takva najava usledila je posle sukoba između pristalica prozapadne vlade i opozicije predvođene Hezbolahom, koji su protekle sedmice izbili na više mesta.

Libanska vojska je saopštila da je spremna da razoruža borce Hezbolaha, pokreta koji podržava Iran, u cilju ponovnog uspostavljanja stabilnosti u zemlji. Zvaničnici iz Bejruta izjavili su da će upotrebiti silu ukoliko bude potrebno i nastaviti da razmeštaju trupe. Takva najava usledila je posle sukoba između pristalica prozapadne vlade i opozicije predvođene Hezbolahom, koji su protekle sedmice izbili na više mesta. Iako je situacija juče bila relativno mirna u većem delu Bejruta mogle su se videti ulične barikade, a međunarodni aerodrom je i dalje zatvoren. U međuvremenu, predsednik SAD Džordž Buš, koji danas započinje bliskoistočnu turneju ponudio je pomoć libanskoj vojsci kako bi stala na put Hezbolahu.
Brazilija – Nemačka kancelarka Angela Merkel započela je juče latinoameričku turneju , prvu otkako je preuzela funkciju. Merkelova je posetila Brazil gde se susrela sa šefom države Luisom Injacijom Lulom da Silvom s kojim je razmatrala unapređenje političke i ekonomske saradnje dveju zemalja. Kasnije istoga dana Merkelova je posetila Sao Paulo gde je razgovarala s grupom istaknutih biznismena.
Njujork – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun apelovao je na vojni režim u Mjanmaru da prihvati međunarodnu pomoć u saniranju posledica razornog ciklona Nargis koji je nedavno pogodio zemlju. On je izrazio „duboku zabrinutost i ogromnu frustraciju“ zbog „nedopustivo spore reakcije na humanitarnu krizu“. Istakao je, takođe, da nije reč o politici već o „spasavanju ljudskih života“.
Kartum – Nakon upada pobunjenika u oblast u blizini prestonice Kartum, gotovo 300 ljudi je uhapšeno, javili su državni mediji. Kako dopisnici BBC javljaju, agenti državne bezbednosti izvršili su pretres kuća u Kartumu u potrazi za osumnjičenim pobunjenicima. Hjuman rajts voč izrazio je zabrinutost jer postoji mogućnost da su zatvorenici mučeni i zlostavljani nakon što je Sudan objavio izveštaj o zloupotrebi ljudskih prava.
Islamabad – Krhka pakistanska koaliciona vlada doživela je juče težak udarac kada je Navaz Šarif, lider druge po veličini partije, povukao svoje ministre iz šest nedelja starog kabineta. Povlačenje pakistanske Muslimanske lige usledilo je posle propalih razgovora ss Asifom Ali Zardarijem, liderom najveće partije povodom toga da se vrate sudije koje je predsednik Pervez Mušaraf otpustio prošlog novembra. Nakon poslednjeg pokušaja da se napravi pomak tokom razgovora, održanih na relaciji Dubai London, Šarif se vratio u Islamabad gde je objavio da će njegovi ministri podneti ostavke. Na devet od ukupno 24 mesta u kabinetu, uključujući i poziciju ministra finansija bili su postavljeni Šarifovi ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari