Drugi krug predsedničkih izbora u Zimbabveu možda će biti odložen, saopštila je Izborna komisija. Predsedavajući Džordž Čiveše rekao je da bi do odlaganja moglo doći zbog logističkih problema. On je dodao da je malo verovatno da drugi krug izbora može biti održan do 23. maja, kako je zakonom određeno, i da Izborna komisija može produžiti krajnji rok „u izvesnim okolnostima“.

Drugi krug predsedničkih izbora u Zimbabveu možda će biti odložen, saopštila je Izborna komisija. Predsedavajući Džordž Čiveše rekao je da bi do odlaganja moglo doći zbog logističkih problema. On je dodao da je malo verovatno da drugi krug izbora može biti održan do 23. maja, kako je zakonom određeno, i da Izborna komisija može produžiti krajnji rok „u izvesnim okolnostima“. Opozicioni kandidat Morgan Cvangiraji, koji je u prvom krugu izborne trke pobedio predsednika Roberta Mugabea, uskoro će se vratiti u zemlju. On boravi u Južnoj Africi od prvog kruga izbora jer mu je navodno bilo prećeno smrću. Ministar pravde Patrik Kinamaza izjavio je da Cvangiraji može da se vrati u zemlju, ali da ne može da tvrdi da neće biti uhapšen.
Jangon – Transportni avion američke vojske s humanitarnom pomoći namenjenoj ugroženima nakon udara razornog ciklona Nargis u Mjanmaru stigao je juče u prestonicu te zemlje. Avionom C-130 dopremljeno je više od 12 tona pomoći, uključujući sredstva za prečišćavanje vode, mreže za komarce i ćebad, saopštili su zvaničnici SAD. To je prvi američki avion koji je dobio dozvolu vojnih vlasti u Mjanmaru da dopremi pomoć. Vojna hunta je saopštila da će prihvatiti pomoć, ali da će vlasti u Mjanmaru same vršiti distribuciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari