U Boliviji će u roku od 90 dana biti održan referendum o poverenju predsedniku države Evu Moralesu, potpredsedniku Alvaru Garsiji Lineri i devetorici guvernera, saopštila je vlada u La Pasu. Šef države, čiji mandat zvanično ističe u januaru 2011. pristao je na takav zahtev Gornjeg doma parlamenta u kojem opozicija ima većinu.

U Boliviji će u roku od 90 dana biti održan referendum o poverenju predsedniku države Evu Moralesu, potpredsedniku Alvaru Garsiji Lineri i devetorici guvernera, saopštila je vlada u La Pasu. Šef države, čiji mandat zvanično ističe u januaru 2011. pristao je na takav zahtev Gornjeg doma parlamenta u kojem opozicija ima većinu. Ukoliko više od 53,74 odsto građana uskrati poverenje Moralesu, on će biti prinuđen da se ranije povuče s vlasti. Morales se u poslednje vreme suočava sa oštrim kritikama građana istočnih regija koje žele veći stepen autonomije i protive se njegovom planu o izvođenju radikalnih reformi. Štaviše, 85 odsto građana regije Santa Kruz na nedavno održanom nezvaničnom rerendumu podržalo je inicijativu o davanju većih nadležnosti toj pokrajini u kojoj se nalaze najveća nalazišta gasa.
Jangon – Vlasti Mjanmara saopštile su juče da nisu spremne da prime spasilačke ekipe iz inostranstva koje bi pružile pomoć u saniranju posledica razornog ciklona Nargis koji je proteklog vikenda pogodio zemlju. U saopštenju Ministarstva inostranih poslova u Jangonu ističe se je da u toj državi nije poželjno ni prisustvo stranih novinara. U dokumentu se navodi da je za vlasti u Mjanmaru „prioritet dopremanje humanitarne pomoći koju će sami deliti u ugroženim područjima“. UN su osudile takav stav vojne hunte, istakavši da odbijanje ponude za pomoć predstavlja događaj „bez presedana u istoriji humanitarnih inicijativa“. Strahuje se da je u udaru ciklona poginulo više od 100.000 ljudi, a najkritičnija situacija je i dalje u delti reke Iravadi, na jugozapadu države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari