U Keniji su izbili protesti pošto su vođe opozicije objavile da suspenduju pregovore s vladom povodom sklapanja sporazuma o podeli vlasti. Prema rečima očevidaca više desetina mladića izašlo je na ulice Kibere, velike siromašne oblasti u prestonici Najrobiju, podmetalo požare i gađalo policiju kamenjem, što je ličilo na reprizu talasa nasilja koji je zadesio Keniju nakon predsedničkih izbora održanih 27.

U Keniji su izbili protesti pošto su vođe opozicije objavile da suspenduju pregovore s vladom povodom sklapanja sporazuma o podeli vlasti. Prema rečima očevidaca više desetina mladića izašlo je na ulice Kibere, velike siromašne oblasti u prestonici Najrobiju, podmetalo požare i gađalo policiju kamenjem, što je ličilo na reprizu talasa nasilja koji je zadesio Keniju nakon predsedničkih izbora održanih 27. decembra. Čini se da se nestabilnost vraća u zemlju. Protesti su, takođe, izbili u Kisumu na zapadu Kenije gde su očevici rekli da je više stotina besnih pristalica opozicije blokiralo put ka aerodromu i kamenovalo automobile.
Bagdad – Vlasti u Bagdadu uvele su jednodnevni policijski čas za vozila kao meru bezbednosti povodom navršavanja pet godina od kada su američke snage zauzele grad. Zabrana saobraćaja za automobile i motocikle bila je na snazi do ponoći, rekli su zvaničnici iračke vlade. Prošlo je pet godina od kada su američke trupe oborile ogromni kip pokojnog Sadama Huseina u centru grada.
San Francisko – Više stotina ljudi protestovalo je juče u San Francisku protiv kineske politike prema Tibetu prilikom prolaska olimpijske baklje kroz tu američku metropolu. Demonstranti su nosili tibetanske zastave i uzvikivali protestne parole ispred zgrade kineskog konzulata. Policija San Franciska uvela je mere predostrožnosti i rasporedila više hiljada policajaca na ulice kojima je nošen plamen.
Vašington – Američki predsednik Džordž Buš gotovo sigurno će predati narednom domaćinu Bele kuće odgovornost nad 100.000 američkih vojnika u Iraku, pošto je visoki komandant u Iraku general Dejvid Petreus u svedočenju pred Senatom Kongresa SAD prekjuče objavio pauzu u povlačenja trupa najpre za 45 dana, a potom je rekao na neodređeno. Petreus je, između ostalog, odgovarao i na pitanja Džona Mekejna, kandidata republikanaca za predsednika SAD i Hilari Klinton i Baraka Obame, takmičara za partijsku nominaciju demokrata. Saslušanje je pokazalo duboke podele povodom Iraka između Mekejna, koji zagovara zadržavanje vojnika na iračkom ratištu sve dok ne bude uspostavljena bezbednost, i dvoje demokrata, koji traže povlačenje trupa. Ispitujući Petreusa tokom saslušanja spoljnog komiteta Senata, Obama je izneo jedan scenario u kojem je predočio uslove koji zapravo nalažu povlačenje vojnika iz Iraka. On je Petreusu rekao da će biti potrebno najmanje 20 do 30 godina da se formira Irak sa visoko efikasnom vladom, oslobođenom od sektarizma, obrisanom od svakog traga Al Kaide, u kojem Iran ima nula uticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari