Iračke snage bezbenosti oslobodile su juče 42 studenta koje su naoružane osobe kidnapovale u ranim jutarnjim satima u blizini Mosula, na severu Iraka, javile su agencije. „Naoružane osobe zaustavile su dva autobusa u jednom selu južno od Mosula“, saopštio je portparol policije Halid Abdul Satar.

Iračke snage bezbenosti oslobodile su juče 42 studenta koje su naoružane osobe kidnapovale u ranim jutarnjim satima u blizini Mosula, na severu Iraka, javile su agencije. „Naoružane osobe zaustavile su dva autobusa u jednom selu južno od Mosula“, saopštio je portparol policije Halid Abdul Satar. Kada su napadači otvorili vatru, jedan autobus je uspeo da prođe dok je iz drugog izdvojena grupa od 42 mladića. U toj pucnjavi ranjene su tri osobe. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za otmicu, ali se sumnja da je reč o sunitskim islamistima iz terorističke mreže Al Kaida. U Bagdadu su u međuvremenu nastavljeni sukobi američke vojske i šiitskih pobunjenika u kojima je poginulo pet ljudi a njih 17 ranjeno, saopštila je iračka vojska.
Najrobi – Imenovanje nove koalicione vlade u Keniji odloženo je usled neslaganja vlasti i opozicije, prenele su proteklog vikenda svetske agencije. Predsednik Kenije Mvai Kibaki optužio je saradnike opozicionog lidera Raula Odinge za odlaganje formiranja vlade, ističući da nisu dostavili listu kandidata za ministre. Ipak, šef države je najavio sastanak s liderom opozicije kako bi prevazišli postojeće nesuglasice. Kamen spoticanja predstavljaju neslaganja oko raspodele glavnih ministarskih mesta. Deo javnosti u Keniji strahuje da će u slučaju daljeg odlaganja imenovanja vlade ponovo izbiti neredi koji su nakon decembarskih predsedničkih izbora destabilizovali zemlju.
Kabul – Avganistanske snage bezbednosti i NATO trupe ubile su 15 ekstremista u sukobima na jugu Avganistana i uhapsile visokog talibanskog vođu, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane u Kabulu. U toj akciji zaplenjena je velika količina municije. Abdul Džabar je uhapšen u Kandaharu, prilikom pokušaja da se prebaci u Pakistan.
Islamabad – Kina će danas testirati četiri ratna broda koja namerava da pošalje svom dugogodišnjem savezniku Pakistanu, saopštio je portaparol mornarice u Islamabadu Akbar Naki. Fregata F-22 biće predstavljena na današnjoj svečanosti u kineskoj luci Šangaj, posle čega će biti podvrgnuta seriji testova. Procenjuje se da je ukupna vrednost brodova milijardu dolara i da služe kao nosači projektila, helikoptera i opreme za uočavanje nuklearnih podmornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari