Bivšeg nikaragvanskog zvaničnika Miguela D’Eskota Brokmana zemlje Latinske Amerike i karipskog arhipelaga predložile su za sledećeg predsednika Generalne skupštine UN, rekao je portparol tog tela Janoš Tišovski. Brokman je poznat kao oštri kritičar američkih republikanskih predsednika i najverovatnije će biti izabran na novu funkciju, jer je na redu taj region da od septembra godinu dana predsedava UN.

Bivšeg nikaragvanskog zvaničnika Miguela D’Eskota Brokmana zemlje Latinske Amerike i karipskog arhipelaga predložile su za sledećeg predsednika Generalne skupštine UN, rekao je portparol tog tela Janoš Tišovski. Brokman je poznat kao oštri kritičar američkih republikanskih predsednika i najverovatnije će biti izabran na novu funkciju, jer je na redu taj region da od septembra godinu dana predsedava UN. Ambasador Venecuele u UN obavestio je sadašnjeg predsednika Generalne skupštine, Makedonca Srđana Kerima o podršci zemalja srednje i Latinske Amerike Brokmanu u pismu, koje mu je poslao prošle nedelje, rekao je Tišovski. Predsednik Generalne skupštine 192 zemlje ima malu moć, ali predsedava godišnjem skupu svetskih lidera.
Moskva – Novi predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da njegova država ne gleda blagonaklono na moguće članstvo Ukrajine i Gruzije u NATO. Kao argument za takav stav, istakao je da bi taj potez mogao da ugrozi evropsku bezbednost. „Nismo srećni zbog situacije u Gruziji i Ukrajini, smatramo da bi pridruživanje tih zemalja NATO moglo da ugrozi bezbednost u Evropi“, izjavio je on. Medvedev je, takođe, kazao da nijedna država koja nije članica nekog vojnog bloka ne bi želela da bude okružena predstavnicima takvog saveza. U međuvremenu, postoje nagoveštaji da će odnosi između Rusije i Gruzije biti poboljšani, budući da je najavljeno da će biti ponovo uspostavljena redovna avionska linija između dve države prekinuta nakon prošlogodišnjih političkih razmirica između Tbilisija i Moskve.
Islamabad – Pakistanski novi premijer Jusaf Raza Gilani naredio je juče, samo nekoliko minuta nakon što je položio zakletvu pred predsednikom Pervezom Mušarafom, oslobađanje iz kućnog pritvora bivšeg šefa pravde, kao i 10 sudija, koji su ilegalno smešteni u pritvor od 3. novembra. Policija u Islamabadu već je primila poruku i skinula bodljikavu žicu oko domova sudija. Aktivisti su brzo preplavili ulicu ispred kuće glavnog sudije Iftikara Muhamada Čaudrija. Sudija je stajao na balkonu sa svojom suprugom i troje dece, kaad se obratio masi. „Nemam reči kojom bi vam se na najbolji način zahvalio“. Ovo je njegovo prvo javno pojavljivanje za gotovo pet meseci. Vlada je u svojim predizbornim skupovima obećala da će ponovo vratiti u službu otpuštenih 60 sudija, koje je Mušaraf smenio prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari