Osama bin Laden je na novom audio snimku objavljenom juče na islamskom militantnom veb sajtu kritikovao pregovore Palestinaca i Izraelaca i pozvao na sveti rat za oslobođenje palestinskog naroda. Ovo je prvi put od pogoršanja situacije u Pojasu Gaze, koji je pod kontrolom Hamasa i u kojem je Izrael izveo opsadu kao odgovor na raketne napade tamošnjih ekstremista, da Bin Laden opširno govori o palestinskom pitanju.

Osama bin Laden je na novom audio snimku objavljenom juče na islamskom militantnom veb sajtu kritikovao pregovore Palestinaca i Izraelaca i pozvao na sveti rat za oslobođenje palestinskog naroda. Ovo je prvi put od pogoršanja situacije u Pojasu Gaze, koji je pod kontrolom Hamasa i u kojem je Izrael izveo opsadu kao odgovor na raketne napade tamošnjih ekstremista, da Bin Laden opširno govori o palestinskom pitanju. On je rekao da „palestinska teritorija ne može biti vraćena kroz pregovore i dijalog, već oružjem i vatrom“. Bin Laden je takođe pozvao Palestince da se pridruže Al Kaidi u borbi i svetom ratu, ili džihadu u Iraku.
Moskva – Novinar ruske državne televizije Ilijas Šurpajev pronađen je mrtav u svom iznajmljenom stanu u Moskvi, te su tužioci pokrenuli istragu o ubistvu. Novinarska agencija Itar tas izveštava da su vatrogasci pronašli njegovo telo s ranama od uboda noža i kaišem oko vrata. U saopštenju se dalje navodi da je požar u stanu očigledno podmetnut posle izvršenja ubistva. Trenutno nema informacija o mogućem motivu. Ovaj 32-godišnji novinar poreklom je iz oblasti Dagestan koju pretežno naseljavaju muslimani, a radio je na severu Kavkaza gde je nasilje zastupljeno u velikoj meri.
Vašington – Guverner Nju Meksika Bil Ričardson, jedini američki hispano guverner podržao je juče kandidaturu Baraka Obame za predsednikia SAD, nazvavši ga „jedinim životnim liderom“ koji može da ujedini naciju i obnovi američku spoljnu politiku. „Verujem da jedino Obama može ujediniti naciju i obnoviti reputaciju zemlje u svetu“, naveo je Ričardson u saopštenju. Smatra se da podrška guvernera Nju Meksika može pomoći Obami da privuče još veći broj pristalica među hispanoamerikancima, koji su najveća manjina u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari