Konvencija Republikanske partije SAD najzad je dobila svoje političke obrise, nakon dvodnevnog bavljenja uraganom Gustav. Konvencija je počela kratkim filmom sa Ronaldom Reganom i nekadašnjim mlađanim članom Kongresa Džonom Mekejnom. U svom obraćanju, Buš je dajući podršku Mekejnu, rekao da je on u potpunosti „spreman da vodi ovu naciju“.

Konvencija Republikanske partije SAD najzad je dobila svoje političke obrise, nakon dvodnevnog bavljenja uraganom Gustav. Konvencija je počela kratkim filmom sa Ronaldom Reganom i nekadašnjim mlađanim članom Kongresa Džonom Mekejnom. U svom obraćanju, Buš je dajući podršku Mekejnu, rekao da je on u potpunosti „spreman da vodi ovu naciju“. „Džon je nezavisan čovek koji razmišlja sopstvenom glavom“, izjavio je Buš u osmominutnom obraćanju preko video linka iz Bele kuće, pravdajući svoje odsustvo potrebom da bude uz naciju u trenutku kada njenim građanima preti prirodna katastrofa. Buš je stavio do znanja da Mekejn nije klon predsednika. Bilo je ovo kratko obraćanje Buša, i prvi put da predsednik nije uživo prisustvovao partijskoj konvenciji još od vremena Lindona Džonsona, koji je preskočio konvenciju demokrata 1968.
Mekejn je dobio i podršku nezavisnog senatora Džona Libermana, potpredsedničkog kandidata Demokratske stranke 2000, koji je naglasio da je Mekejn najbolja osoba da okupi Amerikance i vodi ih u budućnost. Konvenciju su obeležile i kritike na račun američkih medija, koji proteklih nekoliko dana iznose kritičke opaske na račun kandidata za potrepredsednika SAD Sare Pejlin, pre svega zbog obelodanjivanja da je njena 17-godišnja kćerka u drugom stanju. Vest je dominantna tema većine medija u SAD, ali republikanci ne vide razlog za pridike na račun Sare Pejlin, majke petoro dece i snažne protivnice abortusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari