Trupe i oružana vozila patrolirali su juče glavnim ulicama jermenske prestonice Jerevan, samo dan posle nasilnih protesta koji su odneli osam ljudskih života. Opozicija je apelovala na mir, dok je predsednik Robert Kočarjan uveo vanredno stanje koje će trajati 20 dana. Policija je u subotu uveče, kako bi rasterala demonstrante, pucala u vazduh i bacala suzavce na više od 15.

Trupe i oružana vozila patrolirali su juče glavnim ulicama jermenske prestonice Jerevan, samo dan posle nasilnih protesta koji su odneli osam ljudskih života. Opozicija je apelovala na mir, dok je predsednik Robert Kočarjan uveo vanredno stanje koje će trajati 20 dana. Policija je u subotu uveče, kako bi rasterala demonstrante, pucala u vazduh i bacala suzavce na više od 15.000 okupljenih demonstranata. Posle saopštenja predsednika, nekoliko hiljada ljudi ostalo je na ulicama. Juče ujutru, međutim, na ulicama su bili samo tragovi nereda, ostaci od zapaljenih automobila i vojnici sa oružjem u rukama. Demonstranti su pristalice opozicionog kandidata Levona Ter – Petrosiana, koji se nalazi u kućnom pritvoru. Iz svog doma on je cele noći apelovao na demonstrante da se raziđu i odu kućama. „Naše snage su nesrazmerne, opkoljeni smo trupama i naš predsednik nam nalaže da se raziđemo“, izjavio je Ter-Petrosian. Neredi na ulicama izbili su posle predsedničkih izbora 19. februara, za koje opozicija tvrdi da su pokradeni. Jermenski parlament odobrio je vanredno stanje na vanrednoj sednici. Osim toga, uvedeno je još nekoliko ograničenja koja uključuju zabranu masovnog okupljanja, dok je medijima naređeno da objavljuju samo zvanične informacije o domaćim političkim događajima. Takođe, policija ima pravo da ograniči kretanja i pretražuje privatna i javna vozila.
Pešavar – Bombaš samoubica razneo se juče blizu mesta sastanka plemenskih lidera u gradu Dara Adam Kel, u severozapadnoj provinciji Pakistana. Tom prilikom ubijeno je 40 osoba, a povređeno više od 100. Alam Kan, koji je učestvovao na sastanku lokalnih lidera, izjavio je da je video mladića koji se priključio grupi starešina kada je aktivirao eksploziv. Zvaničnici iz lokalne bolnice saopštili su da je u bolnicu dovezeno 100 ranjenih osoba. On je izjavio da se plaši da bi broj stradalih mogao biti i veći, jer se mnogi ranjeni nalaze u kritičnom stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari