Parlament Kanade razmatrao je juče produženje misije u Avganistanu gde je trenutno stacionirano 2.500 trupa te države. Manjinska konzervativna vlada želi da misija bude okončana krajem 2011, a ne početkom naredne godine, kako je bilo predviđeno, budući da je situacija u južnoj avganistanskoj provinciji Kandaharu i dalje teška.

Parlament Kanade razmatrao je juče produženje misije u Avganistanu gde je trenutno stacionirano 2.500 trupa te države. Manjinska konzervativna vlada želi da misija bude okončana krajem 2011, a ne početkom naredne godine, kako je bilo predviđeno, budući da je situacija u južnoj avganistanskoj provinciji Kandaharu i dalje teška. „Ukoliko Avganistan ponovo postane bezbedno utočište i kolevka terorizma, Kanađani i civili koje tamo štitimo suočiće se s još težom situacijom“, izjavio je na početku debate ministar odbrane Piter Mekej.
Bagdad – Vlada Iraka osudila je juče tursku ofanzivu na severu te države pokrenutu krajem protekle sedmice u cilju borbe protiv pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana (PKK). „Osuđujemo akcije Ankare koje predstavljaju kršenje autonomije Iraka“, navodi se u najnovijem saopštenju kancelarije premijera Nurija Al Malikija. Od Turske se traži da „smesta povuče trupe“. Ankara odbacuje takve navode i optužuje Bagdad da ne ulaže napore kako bi stao na put kurdskim pobunjenicima. Turska vojska saopštila je da će ubrzo uspostaviti kontrolu nad najvažnijim uporištem pobunjenika u dolini Zap.
Najrobi – Predsednik Tanzanije Džakaja Kikvete aktuelni predsedavajući Afričke unije, juče je doputovao u Keniju s namerom da podrži tamošnje posredničke napore Kofija Anana, bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Poseta Kikvete i Ananovo nezadovoljstvo tokom pregovora pojačali su pritisak na pregovarače iz kenijske vlade i opozicije da postignu sporazum o podeli vlasti i na taj način okončaju spor oko predsedničkih izbora. Anan je izjavio da gotovo i nema napretka u pregovorima. „Prinuđen sam da donesem zaključak da nisu sposobni da reše ključne probleme“, navodi se u njegovom saopštenju.
Nju Delhi – Ministar odbrane SAD Robert Gejts juče je doputovao u dvodnevnu posetu Nju Delhiju s namerom da učvrsti vojne veze između svoje zemlje i Indije i da promoviše američke proizvođače oružja. Američke firme nadmeću se s ruskim i evropskim za postizanje sporazuma vrednog više milijardi dolara o prodaji ratnih aviona Indiji. U međuvremenu, Indija je izjavila da je uspešno testirala novi tip balističke rakete K-15. Ova raketa, koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu, lansirana je s podvodne platforme s jugoistočne obale Indije, izjavio je portparol indijskog Ministarstva odbrane Sitašu Karsaida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari