Na pregovorima između kenijskih vlasti i opozicije razmatralo se uvođenje premijerske funkcije, koja prema aktuelnom ustavu ne postoji u vladi, u cilju rešavanja političke krize u zemlji nastale zbog spornih predsedničkih izbora, rekli su zvaničnici opozicije. Uvođenje premijerske funkcije predstavlja jedno od sredstava kojim bi se ostvario sporazum o podeli vlasti između vlade i opozicije.

Na pregovorima između kenijskih vlasti i opozicije razmatralo se uvođenje premijerske funkcije, koja prema aktuelnom ustavu ne postoji u vladi, u cilju rešavanja političke krize u zemlji nastale zbog spornih predsedničkih izbora, rekli su zvaničnici opozicije. Uvođenje premijerske funkcije predstavlja jedno od sredstava kojim bi se ostvario sporazum o podeli vlasti između vlade i opozicije. Portparol bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana, koji predsedava na pregovorima, rekao je da napretka u dijalogu ima, ali da dogovor još nije postignut jer ništa nije „potpisano, pečatirano i dostavljeno“. Kenijski predsednik Mvai Kibaki i opoziciona partija Narandžasti demokratski pokret (ODM) već su se u načelu dogovorili oko formiranja velike koalicije. Međutim, došlo je do zastoja u pregovorima jer nije odlučeno kako to sprovesti u praksu. Uvođenje premijerske funkcije u vladu jeste jedan od zahteva opozicije. Opozicija je upozorila da će organizovati nove masovne proteste ukoliko se pregovori ne pokrenu s mrtve tačke u roku od nedelju dana. Nadžib Balal, jedan od visokih članova ODM, izjavio je da je opozicija spremna da stupi na premijersku funkciju pod uslovom da premijer ima neophodna ovlašćenja i političku moć.
Monrovija – Američki predsednik Džordž Buš posetio je juče Liberiju, poslednju stanicu na svojoj šestodnevnoj turneji koja je obuhvatila pet afričkih zemalja. „SAD ulažu trud u cilju uspostavljanja mira i napretka u Liberiji“, izjavio je uoči razgovora s prvom ženom koja je izabrana za predsednika jedne države na Crnom kontinentu Elen Džonson Serlif. Buš je obećao da će u narednom periodu njegova država nastaviti da izdvaja značajna sredstva za afričke zemlje, u cilju unapređivanja zdravstva, obrazovanja i životnog standarda tamošnjeg stanovništa. On je istakao da su SAD od završetka građanskog rata u Liberiji 2003. izdvojile sredstva u vrednosti od 750 miliona dolara kako bi pomogle ovoj siromašnoj državi u kojoj je zabeležen visok stepen korupcije, silovanja i nasilja. Prethodnog dana američki predsednik posetio je Ganu gde je istakao da Vašington planira da oformi vojne baze na području Afrike, u cilju obuke tamošnjih jedinica i rešavanja problema bezbednosti. Liberija je za sada jedina država koja je izrazila spremnost da bude domaćin takvoj misiji.
Jerevan – Više od 25.000 pristalica opozicije okupilo se juče ispred zgrade opere u prestonici Jermenije u znak protesta protiv trijumfa dosadašnjeg premijera Sergeja Sarkisiana na nedavno održanim predsedničkim izborima. Drugog dana demonstracija okupljeni su ponovo izrekli optužbe na račun vlade zbog „lažiranja“ izbora i najavili da će nastaviti ulične proteste sve do raspisivanja novih izbora. Oni su stisnutih pesnica uzvikivali parole podrške Levenu Ter Petrosijanu, bivšem predsedniku države koji je prema zvaničnim rezultatima Centralne izborne komisije osvojio 21,5 odsto glasova, dok je Sarkasianu poverenje dalo 53 odsto glasača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari