Kina je juče izrazila žaljenje zbog odluke američkog reditelja Stivena Spilberga da podnese ostavku na funkciju umetničkog savetnika Olimpijskih igara koje se ovog leta održavaju u Pekingu usled nezadovoljstva politikom administracije predsednika Hu Đintaoa prema nestabilnoj sudanskoj pokrajini Darfur.

Kina je juče izrazila žaljenje zbog odluke američkog reditelja Stivena Spilberga da podnese ostavku na funkciju umetničkog savetnika Olimpijskih igara koje se ovog leta održavaju u Pekingu usled nezadovoljstva politikom administracije predsednika Hu Đintaoa prema nestabilnoj sudanskoj pokrajini Darfur. Ipak, portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Liu Đančao izjavio je da se pripreme za Olimpijadu nastavljaju „u skladu s planovima“.
„Stanovnici Kine su voljni da sarađuju s umetnicima iz različitih delova sveta i uvereni smo da će talenat i mudrost koje ćemo ispoljiti biti presudni za uspeh Olimpijskih igara“, izjavio je on. Prethodnog dana Spilberg je saopštio da Peking nije uložio dovoljno napora kako bi apelovao na vlasti Sudana da okončaju nasilje u Darfuru.
U međuvremenu, devet dobitnika Nobelove nagrade uputili su pismo šefu države Hu Đintaou u kojem se navodi da bi Peking trebalo da se založi za „prestanak krvoprolića“ u nestabilnoj sudanskoj pokrajini u kojoj već šest godina traju sukobi vlasti i pobunjenika. Mediji u Kini oštro su reagovali na takve navode i optužili Zapad da zloupotrebljava Olimpijske igre kako bi izvršio pritisak na Peking.
Manila – Vlada Filipina otkrila je zaveru koju su pobunjenici bliski Al Kaidi kovali u cilju ubistva predsednice države Glorije Maskapagal Arojo, izjavio je vojni zvaničnik Romeo Prestoza. „Dobili smo izveštaj da pripadnici ekstremističke grupe Abu Sajaf žele da izvrše oružani napad na predsednicu Filipina“, kazao je on.
Taj pokret se tereti za brojne otmice, ubistva i oružane napade, uključujući i podmetanje požara na brodu u Manili februara 2004, kada je stradalo 116 ljudi. Obezbeđenje Arojove već je preduzelo mere opreza, a otkazana je njena poseta vojnoj akademiji u gradu Baguiju planirana za vikend.
Takođe je saopšteno da postoji mogućnost da je organizacija Abu Sajaf u saradnji s indonežanskim pokretima planirala bombaške napade čija meta su inostrane ambasade na Filipinima. Opozicione grupe odbacile su takve navode kao neosnovane ističući da to predstavlja deo vladine taktike osmišljene u cilju zastrašivanja javnosti. AP
Tbilisi – Prema prvim nalazima obdukcije gruzijski opozicioni milijarder, koji je živeo u egzilu i otvoreno govorio da se plaši da mu se sprema ubistvo, preminuo je prirodnom smrću, saopštila je britanska policija. Ipak, zvanična istraga o smrti Patarkatšvilija počinje danas u Istražnom sudu. Policija je prekjuče izjavila da je smrt Badrija Patarkatšvilija (52) veoma sumnjiva. Opsežni toksikološki nalazi tajkuna preminulog u svom stanu u Lederhedu, predgrađu Londona, tek treba da budu urađeni.
Patarkatšvili je optuživan da je planirao puč u Gruziji, nakon opozicionih protesta prošle godine. Od tada je živeo u sopstveno nametnutom egzilu u Londonu i Izraelu. Portparolka policije izjavila je da toksikološki testovi tek treba da budu urađeni, a njihovi rezultati očekuju se teka za nekoliko nedelja. Strahuje se da bi Britanija mogla videti smrt Patarkatšvilija kao ponovljeno ubistvo bivšeg agenta KGB Aleksandra Litvinjenka u novembru 2006.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari