Američki državni sekretar Kondoliza Rajs sastala se juče u Londonu s britanskim vojnim zvaničnicima s kojima je razgovarala o situaciji u Avganistanu. Tom prilikom ona je istakla da je vojna misija NATO u Avganistanu teška i da je potrebno uložiti napor kako bi se koordinisale akcije država čije trupe su raspoređene u toj državi.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs sastala se juče u Londonu s britanskim vojnim zvaničnicima s kojima je razgovarala o situaciji u Avganistanu. Tom prilikom ona je istakla da je vojna misija NATO u Avganistanu teška i da je potrebno uložiti napor kako bi se koordinisale akcije država čije trupe su raspoređene u toj državi. Rajs je, takođe, izrazila nadu da će ubrzo biti pronađen novi kandidat za međunarodnog super izaslanika za Avganistan, budući da je ugledni britanski diplomata Pedi Ešdaun odbio takvu ponudu usled protivljenja avganistanskog predsednika Hamida Karzai. „Nismo odustali o zamisli o slanju super izaslanika u Avganistan koji će koordinisati međunarodne akcije“, kazala je ona.
Moskva – Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Losiukov izrazio je juče zabrinutost zbog nedavnog lansiranja balističke rakete iz novog svemirskog centra u Teheranu, istakavši da to može biti odraz želje Irana da razvije nuklearno oružje. „Najnoviji potez Irana ponovo izaziva bojazan da Teheran želi da razvije nuklearno naoružanje, budući da balistički projektili predstavljaju sastavni deo takvog oružja“, kazao je on. AP
Gaza – Izraelske vojne snage ubile su devet pripadnika Hamasa u Gazi pošto je islamistička grupa izjavila da ona stoji iza nedavnog napada bombaša samoubice koji je izvršen u ponedeljak u Izraelu. Sedmorica ljudi iz redova Hamasa izgubilo je živote u vazdušnom napadu na jugu Gaze, a dvojica su ubijena u blizini egipatske granice. Zvaničnici ekstremističke grupe rekli su da su sedmorica ubijenih na popodnevnoj molitvi u trenutku eksplozije. AP
Islamabad – Pakistanski talibani objavili su juče prekid vatre posle višemesečnih sukoba s pakistanskim snagama bezbednosti i samoubilačkih napada u severozapadnom delu zemlje. Portparol pakistanske vojske nije bio dostupan za komentar, ali su zvaničnici snaga bezbednosti u južnom Vaziristanu rekli da su imali kontakte sa ekstremistima u plemenskim uporištima pakistanskih talibanskih boraca. „Vlada je pokazala poslušnost u poslednjih četiri-pet dana“, izjavio je portparol pakistanskog talibanskog pokreta Molvi Omar. „Zbog toga smo proglasili primirje“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari