Vlada izraelskog premijera Ehuda Olmerta odbila je ponudu Ismaila Hanije, jednog od lidera palestinskog pokreta Hamas, koji je u junu preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze. Portparol izraelske vlade Mark Regev izjavio je da je „jedini legitiman partner Izraela u mirovnim pregovorima palestinski predsednik Mahmud Abas“.

Vlada izraelskog premijera Ehuda Olmerta odbila je ponudu Ismaila Hanije, jednog od lidera palestinskog pokreta Hamas, koji je u junu preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze. Portparol izraelske vlade Mark Regev izjavio je da je „jedini legitiman partner Izraela u mirovnim pregovorima palestinski predsednik Mahmud Abas“. Ipak, Šaul Mofaz, izraelski ministar saobraćaja, nagovestio je da postoji mogućnost da će ta država unajmiti posrednika za pregovore s Hamasom ukoliko taj pokret ponovo istakne da želi da pregovara.
Madrid – Španski sud osudio je 47 pripadnika pokreta povezanih sa separatističkom baskijskom grupom ETA na više od 500 godina zatvora posle jednog od najdužih suđenja za terorizam u istoriji španskog pravosuđa. Osuđeni su pripadnici grupa poput Ekin, Kas i Saki koji su obavljali zadatke za ETA, uključujući održavanje međunarodnih veza. Među osobama koje su osuđene na kazne do 20 godina zatvora, za 31 osobu utvrđeno je da su pripadali terorističkoj organizaciji, rekli su predstavnici suda. Petoro optuženih su oslobođeni optužbi. Presudom je okončano suđenje koje je počelo krajem 2005. Pre gotovo godinu danas španska vlada je obustavila mirovne pregovore sa ETA, posle bombaškog napada na madridski aerodrom u kojem su poginule dve osobe. U napadima ETA poginulo je više od 800 osoba u protekle četiri decenije borbe te grupe za nezavisnost Baskije, koja obuhvata sever Španije i jug Francuske.
Vašington – Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je federalni budžet od 555 milijardi dolara, zajedno s dodatnih 70 milijardi za američku vojsku u Iraku i Avganistanu. Suočeni s pretnjama predsednika Džordža Buša da će uložiti veto, demokrate su na kraju odustale da vežu novčana sredstva s rokom za povlačenjem vojnika iz Iraka. Senat je već odobrio sredstva za Irak u utorak. Jučerašnje glasanje okončalo je dugu bitku u kojoj su demokrate bezuspešno pokušavale da promene ratnu politiku predsednika. Odobrenje je usledilo po objavljivanju tromesečnog izveštaja Pentagona u kojem se navodi da su američke snage načinile značajan progres u Iraku tokom protekla tri meseca i da je zemlja postala bezbednija.
Juče usvojen budžet kombinuje sredstva za sva vladina ministarstva izuzev odseka za odbranu. Budžet uključuje 11 milijardi dolara za hitne potrošnje u oblastima kao što je zdravstvena nega veterana, pomoć sušnim oblastima, granična bezbednost i gašenje požara. Takođe, iz budžeta će biti izdvojeno 700 miliona ekonomske i vojne pomoći Pakistanu pod određenim uslovima, i jedna milijarda za humanitarne i mirovne misije u Darfuru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari