Vrhovni sud SAD osudio je Rikarda Palmeru, vođu kolumbijskih pobunjenika, na 60 godina zatvora za umešanost u kidnapovanje troje operativaca obaveštajne službe SAD 2003. Palmera (57) je najviši član gerilskog pokreta Revolucionarne garde Kolubije (FARC) koji je na poternici u proteklih 40 godina, koliko traje konflikt na ovom području.

Vrhovni sud SAD osudio je Rikarda Palmeru, vođu kolumbijskih pobunjenika, na 60 godina zatvora za umešanost u kidnapovanje troje operativaca obaveštajne službe SAD 2003. Palmera (57) je najviši član gerilskog pokreta Revolucionarne garde Kolubije (FARC) koji je na poternici u proteklih 40 godina, koliko traje konflikt na ovom području. On je uhapšen je u Ekvadoru i isporučen SAD u decembru 2004. Pokret FARC je nekoliko puta zahtevao oslobađanje Palmera u zamenu za taoce koje ovaj pokret drži, uključujući i troje Amerikanaca. Palmeru očekuje još jedno suđenje za krijumčarenje droge. Okružni sudija SAD Rojs Lambert, koji je doneo presudu, izjavio je da je držanje talaca „teroristički čin“ koji je gnusan, primitivan i koji se kosi sa „zakonom svih civilizovanih naroda“.
Kolombo – Vojska Sri Lanke napreduje unutar teritorije na severu ostrva koju kontrolišu tamilski separatisti, a u tim sukobima poginulo je 69 ljudi u poslednja dva dana, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane Sri Lanke. Tokom dvodnevnih sukoba u oblasti Manar, armija Sri Lanke navela je da je ubila 22 pobunjenika i dodala da je prethodnog dana ubijeno 45 pripadnika Tamilskih tigrova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari