Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf posetio je juče britansku prestonicu, čime je okončao evropsku turneju započetu protekle sedmice. Prilikom susreta s premijerom Gordonom Braunom i drugim zvaničnicima on je istakao da se zalaže za uvođenje demokratije u Pakistanu i ponovio obećanje da će parlamentarni izbori zakazani za 18.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf posetio je juče britansku prestonicu, čime je okončao evropsku turneju započetu protekle sedmice. Prilikom susreta s premijerom Gordonom Braunom i drugim zvaničnicima on je istakao da se zalaže za uvođenje demokratije u Pakistanu i ponovio obećanje da će parlamentarni izbori zakazani za 18. februar biti „slobodni i regularni“.
Brisel – Ministri inostranih poslova članica Evropske unije dali su zeleno svetlo za raspoređivanje dodatnih 3.700 trupa u Čad i Centralnu Afričku Republiku, u cilju zaštite civila i humanitarnih radnika iz susednog Darfura, nestabilne sudanske pokrajine. U saopštenju EU navodi se da će takav potez „omogućiti efikasniji sistem dostavljanja humanitarne pomoći raseljenim stanovnicima Darfura“.
Seul – Li Mjung-bak, novi predsednik Južne Koreje, koji je proteklog meseca odneo ubedljivu pobedu na izborima, nominovao je juče Hana Seung-soa (72), bivšeg ministra inostranih poslova, za premijera kako bi pomogao ekonomski razvoj u zemlji. „Verujem da niko nema šire poglede na svet od Hana“, izjavio je Li na konferenciji za štampu.
Kolombo – U borbi između vladinih vojnika i pripadnika separatističke pobunjeničke grupe Tamilskih Tigrova na severu Sri Lanke poginulo je 36 pobunjenika i dva vojnika, pri čemu se broj mrtvih od vikenda povećao na 79, navodi se u jučerašnjem saopštenju vojnih zvaničnika. U poslednjoj bici vojne trupe sukobile su se s gerilcima na frontu u južnoj oblasti Vavunija, pri čemu je živote izgubilo 22 pobunjenika, rekao je portparol vojske Udaja Nanajakara.
Bangkok – Tajlandski parlament izabrao je juče ratobornog saveznika izgnanog premijera Taksina Šinavatre za novog lidera zemlje, čime je preduzet ključni korak u pravcu uspostavljanja demokratije narušene nakon puča 2006. Samak Sundaravej (72), šef Partije Narodne vlasti lako je porazio kandidata Demokratske partije Abhisita Vedžajiva, sa 310 glasova nasuprot 163.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari