Policija je juče bacala suzavce u nekoliko gradova Kenije na demonstrante, koji su započeli trodnevne opozicione ulične proteste i prete da vrate nasilje na ulicama Kenije. Očekuje se da se glavni protesti održe u Uhur parku (Parku slobode) u Najrobiju. Opozicioni lider Raila Odinga, čije pristalice veruju da mu je na izborima 27.

Policija je juče bacala suzavce u nekoliko gradova Kenije na demonstrante, koji su započeli trodnevne opozicione ulične proteste i prete da vrate nasilje na ulicama Kenije. Očekuje se da se glavni protesti održe u Uhur parku (Parku slobode) u Najrobiju. Opozicioni lider Raila Odinga, čije pristalice veruju da mu je na izborima 27. decembra oteto mesto predsednika jer su izbori bili pokradeni, organizovao je proteste na 42 lokacije širom zemlje uprkos činjenici da su vlasti zabranile masovna okupljanja. Opozicija je ohrabrena izborom njihovog kandidata Keneta Marende za predsednika parlamenta, ali je Odinga obećao da će nastaviti proteste dok predsednik Mvai Kibaki i njegova vlada ne priznaju poraz na izborima. U obalskom gradu Mombasa policija je suzavcem i pendrecima porazila nekoliko grupa od nekoliko stotina demonstranata na periferiji grada. U Kisumu, gradu na zapadu zemlje, ulicama je marširalo gotovo 1.000 mladića noseći mrtvački sanduk s Kibakijevim imenom.
Brisel – Britanski političar i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BIH Pedi Ešdaun pristao je da postane izaslanik Ujedinjenih nacija za Avganistan, saopštio je juče izvor blizak pregovorima o tom imenovanju, prenosi agencija Rojters. Izvor je rekao da je Ešdaun „prihvatio posao“, misleći na dogovor između Ešdauna (66) i Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, i rekao da se očekuje da UN uskoro o tome izda zvanično saopštenje.
Vana – Sedmorica pakistanskih vojnika i gotovo 40 pobunjenika ubijeno je juče u borbama oko utvrđenja paravojnih snaga, na granici s Avganistanom. Portparol pakistanske vojske general Athar Abas izjavio je da su borbe s naoružanim pobunjenicima u Južnom Vaziristanu trajale najmanje dva sata. „Gotovo 200 nevernika napalo je sa raznih strana. Mogli su da prodru preko jednog od zidova tvrđave. Na kraju, bilo je oko 40 ubijenih pobunjenika i sedmorica poginulih među pripadnicima pograničnih snaga“, izjavio je Abas.
Havana – Kubanski lider Fidel Kastro izjavio je juče da još nije oporavljen da bi držao govore pred masama i da ne može učestvovati u kampanji za nedeljne parlamentarne izbore. „Fizički nisam sposoban da se direktno obratim građanima opštine gde sam nominovan za izbore“, napisao je Kastro u eseju objavljenom juče u kubanskim medijima. Međutim, brazilski predsednik Inacio Luis da Silva izjavio je juče nakon razgovora s Kastrom da je kubanski predsednik spreman za veliki povratak na političku pozornicu i da je njegovo zdravstveno stanje „besprekorno“, „Verujem da će kubanski predsednik preduzeti političku ulogu na Kubi i u globalizovanom svetu“, kazao je on.
Tel Aviv – Izraelska desničarska stranka Izrael Bejtenu istupila je juče iz koalicione vlade Ehuda Olmerta usled nezadovoljstva zbog započinjanja pregovora s Palestincima oko glavnih pitanja, među kojima jeste i problem napuštanja pojedinih arapskih teritorija. Predsednik te stranke Avigdor Liberman ocenio je da taktika koja se temelji na vraćanju zemljišnih poseda vodi Izrael u propast. Arapski političari iz Izraela osudili su takve izjave kao „rasističke“, istakavši da se ta stranka zalaže za iseljenje svih Arapa iz Izraela. Uprkos potezu partije Izrael Bejten, vladajuća koalicija i dalje ima parlamentarnu većinu. Ipak, analitičari ocenjuju da se Olmert suočava sa sve većim teškoćama, budući da je stranka Šas koja ima 12 ministarskih mesta, takođe, najavila povlačenje iz vlade.
Kolombo – Više od 24 civila ubijena su dok je nekoliko ranjeno u bombaškom napadu na autobus prepun putnika na jugu Sri Lanke, dok je šestogodišnji prekid vatre između vlade i tamilskih tigrova istekao. Ministarstvo odbrane saopštilo je da je autobus, u kojem se obično prevoze školarci, pogodila mina napunjena eksplozivom i ekserima, što je „zaštitni znak“ tamilskih tigrova. Samo nekoliko kilometara dalje izveden je i drugi bombaški napad na vojno osoblje, kada je ubijeno 12 vojnika a ranjeno troje, saopštili su vojni izvori. Iz lokalne bolnice saopšteno je da među žrtvama napada na autobus nema dece. Ovi napadi ukazali su na novu fazu sukoba između vladinih snaga i tamilskih tigrova, koje su Britanija, Indija i SAD označili terorističkom grupom. Iako rat razara sever i istok zemlje već mesecima, odluku vlade Sri Lanke da okonča formalno primirje kritikovali su međunarodni posmatrači koji su rekli da će novi sukobi ugroziti mirovnu perspektivu. Za dve nedelje od kada je vlada istupila iz primirja, vojni ekstremisti su ubili više od 300 ljudi u sukobima na severu zemlje. Vlada Sri Lanke kaže da su tigrovi iskoristili prekid vatre za ponovno naoružavanje. Diplomate iz Kolomba upozoravaju da nijedna strana neće popustiti u narednih nekoliko nedelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari