Parlament Iraka doneo je zakon kojim se vraćaju prava hiljadama članova partije Baat koju je predvodio pogubljeni šef države Sadam Husein. Pre pet godina predsednik Privremene uprave koalicionih snaga Pol Bremer razrešio je dužnosti sve pripadnike stranke Baat, što je izazvalo nezadovoljstvo pristalica bivšeg iračkog predsednika i podstaklo razvoj pobunjeništva.

Parlament Iraka doneo je zakon kojim se vraćaju prava hiljadama članova partije Baat koju je predvodio pogubljeni šef države Sadam Husein. Pre pet godina predsednik Privremene uprave koalicionih snaga Pol Bremer razrešio je dužnosti sve pripadnike stranke Baat, što je izazvalo nezadovoljstvo pristalica bivšeg iračkog predsednika i podstaklo razvoj pobunjeništva. Novi zakon dobio je podršku svih prisutnih poslanika aktuelnog saziva parlamenta i smatra se korakom ka uspostavljanju nacionalnog pomirenja.
Najrobi – Pripadnici policije u Keniji ubili su i ranili više desetina protivnika režima aktuelnog šefa države Mvajia Kibakija tokom protekle sedmice, uključujući i veliki broj nenaoružanih ljudi, navodi se u saopštenju američke organizacije Human rajts voč. U tom dokumentu se upozorava da bi masovni protesti pristalica opozicionog lidera Raile Odinge, najavljeni za ovu sedmicu, mogli produbiti jaz u državi. Reagujući na najnovije navode, Ujedinjene nacije, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pozvale su suprotstavljene strane u Keniji da se usaglase oko mirovnog sporazuma.
Tbilisi – Osamdeset hiljada pristalica opozicije demonstriralo je na ulicama gruzijske prestonice, izražavajući neslaganje s ponovnim izborom Mihaila Sakašvilija za predsednika države. Vođa protesta Levan Gačečiladže koji je zabeležio poraz na nedavno održanim izborima ponovo je doveo u pitanje regularnost referenduma. Učesnici demonstracija pozvali su Sakašvilija da se povuče s državnog kormila i raspiše nove izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari