Iran je juče nazvao snimke američkog Pentagona na kojima su prikazani čamci Iranske revolucionarne garde kako napadaju američke ratne brodove u moreuzu Hormuz, delu Persijskog zaliva, „izmišljenim“, prenose agencije. Neimenovani zvaničnik Iranske revolucionarne garde izjavio je da prikazani audio i video materijal nije verodostojan, ali nije precizirao na koji je način Pentagon uspeo da „lažira“ takve dokaze.

Iran je juče nazvao snimke američkog Pentagona na kojima su prikazani čamci Iranske revolucionarne garde kako napadaju američke ratne brodove u moreuzu Hormuz, delu Persijskog zaliva, „izmišljenim“, prenose agencije. Neimenovani zvaničnik Iranske revolucionarne garde izjavio je da prikazani audio i video materijal nije verodostojan, ali nije precizirao na koji je način Pentagon uspeo da „lažira“ takve dokaze. Takva izjava usledila je dan pošto je Pentagon javno prikazao četvorominutni snimak koji prikazuje male iranske čamce kako opkoljavaju američke brodove u delu Persijskog zaliva. Na snimljenom materijalu jasno se čuju reči Iranca koji preti: „Približavamo vam se, vaši brodovi eksplodiraće za nekoliko minuta“. Posada iranskih čamaca odustala je od svog navodnog cilja posle uveravanja američkih mornara da je reč o uobičajenoj plovidbi koja nije preduzeta u cilju nanošenja štete Iranu. Ministarstvo inostranih poslova Irana saopštilo je da nema razloga za paniku, budući da su takvi događaji redovna pojava u vodama Persijskog zaliva. Ipak, američki predsednik Džordž Buš nazvao je novi incident „činom provokacije“ i rekao da je situacija koja vlada u Iranu „krajnje rizična“.
Tbilisi – Nekoliko stotina pristalica opozicije demonstriralo je juče u Gruziji izražavajući protest zbog lažiranja izbornih rezultata, dok su visoki izborni zvaničnici juče zvanično proglasili da je Mihail Sakašvili pobednik na izborima održanim u subotu. Ispred zgrade glavne televizijske stanice u Tbilisiju demonstranti, pristalice glavnog Sakašvilijevog rivala Levana Gačečiladzea, tražili su novo glasanje“. Opozicija je za nedelju najavila masovne ulične proteste, podstičući mogućnost daljih sukoba u ovoj kavkaskoj državi. Za juče je bio najavljen i štrajk glađu, ali su Gačečiladze i njegov brat Giorgi, poznati pevač, pred svojim pristalicama izjavili da odustaju od te namere jer moraju sačuvati snagu „kako bi nastavili borbu“. Prema konačnim rezultatima izbora Sakašvili je osvojio 52 odsto glasova, što je dovoljno za pobedu u prvom krugu. Njegov najbliži rival Levan Gačečiladze osvojio je 25 odsto glasova.
Kolombo – Više od 42 osobe ubijene su u najnovijim sukobima između vladinih vojnika i pobunjeničkih snaga širom severa Sri Lanke, saopštili su vojni zvaničnici. Sukobi u zemlji eskalirali su pošto su se vladini zvaničnici povukli iz sporazuma o prekidu vatre postignutim s tamilskim tigrovima prošle nedelje. U sukobima tokom protekle noći vojnici su oteli teritoriju od pobunjenika blizu sela Parapakanda u severnom distriktu Manar. Portparol vojske Udaja Nanajakara izjavio je da je u žestokim sukobima ubijeno 19 gerilaca i jedan vojnik, dok je pet vojnika ranjeno. U odvojenim sukobima u istoj oblasti ubijeno je pet pobunjenika. Prema saopštenjima vojske u novom talasu nasilja na severu zemlje za samo pet dana ubijeno je 118 ljudi, od čega 113 pobunjenika i pet vojnika. Iz redova tamilskih tigrova još nema komentara povodom obnove nasilja u zemlji. Posle prekjučerašnjeg ubistva ministra u vladi Sri Lanke DM Dasanajaka vlasti su pojačale mere bezbednosti za pripadnike parlamenta.
Madrid – Španska vlada saopštila je da su uhapšena dvojica muškaraca koji se terete za izvođenje bombaškog napada na aerodromu u Madridu 2006, u kojem su stradala dva građanina Ekvadora. Izvesni Martin Sarasola i Igor Portu, pripadnici separatističkog pokreta Eta, nalaze se u pritvoru u Baskiji, gde će ostati do suđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari